Varna24.bg Сега е модерно да се говори за Съдебна реформа, но

...
Varna24.bg
Сега е модерно да се говори за Съдебна реформа, но
Коментари Харесай

Прокурор Радослав Лазаров: Не можем да противостоим на модерни престъпленията с методите от миналия век!

 Varna24.bg Сега е съвременно да се приказва за Съдебна промяна, само че не слушам нищо за промяна в тенденция повишение научния потенциал на проверяващите органи, разяснява за Varna24.bg прокурор Радослав Лазаров. 

- Прокурор Лазаров, в ерата на цифровите услуги, от ден на ден хора се тормозят, че персоналните им данни и финанси могат да станат обект на злонамерени хакерски офанзиви. С оглед на това, дано поговорим преди всичко за този вид закононарушения и какви случаи са постъпвали в Окръжна прокуратура - Варна?

- Несъмнено този въпрос вълнува доста хора, изключително като се вземе поради, че живеем във време, в което всеки един от нас употребява компютри. Все повече хора употребяват мобилните си устройства за банкиране, с цел да пазарят и за тях е от огромно значение персоналните им данни да останат предпазени.

Самите компютърни закононарушения са криминализирани през 2002-ра година и можем да кажем, че това са релативно нови закононарушения.

От тази позиция можем да заявим, че практиката за този вид закононарушения не е изключително богата, визирайки практиката на Окръжната прокуратура.

Хората обаче се интересуват от статистика и по тази причина направих една информация за 7-годишен интервал.

Това, което прави усещане е, че делът на компютърните закононарушения е пренебрежимо дребен спрямо останалите такива.

На фона на хилядите досъдебни производства, които годишно следим, компютърните закононарушения са единици. Най-много регистрирани – 23 на брой, имаме през 2015-та година. Разбирате, че това е незабележим дял от престъпността във Варненския район. Тук включвам и документните измами осъществени посредством компютърна операция. Чистите компютърни закононарушения също са доста дребен дял, като приказваме за няколко десетки за целия 7-годишен интервал, за който имам статистически данни.

Това обаче не би трябвало да успокоява хората, а в противен случай – наложително е да бъдат извънредно деликатни със своите персонални данни във виртуалната среда.

- Кои са най-честите измами, за които хората би трябвало да бъдат бдителни?

- Популярни са по този начин наречените " фишинг “ офанзиви, опитите за непозволено разпространение на реклами, а несъмнено и по-тежките закононарушения като да вземем за пример – злонамерено навлизане в системи, въвеждане на вируси и така нататък

В момента Окръжна прокуратура – Варна следи досъдебно произвеждане обвързвано с компютърно закононарушение по отношение на информативен уебсайт. По сигнал на притежателя на уеб страницата " Афера “ госпожа Веселина Томова е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 319 Д, алинея 1 по отношение на член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, което ще рече, че през месец октомври, в изискванията на продължаващо закононарушение са били публикувани компютърни стратегии за достъп до осведомителна система, за да се извърши различен тип компютърно закононарушение. Делото е единствено на две седмици и по него се организират следствени дейности. За страдание заради това, че е в напълно начален стадий, няма по какъв начин да се навлиза в детайлно разяснение, като напъните ни са ориентирани към откриване на причинителите на закононарушението. 

- Разполагат ли институциите с нужния човешки и механически запас за разрешаването на този вид закононарушения?

- Тук е доста значимо да се каже следното: Прокуратурата води досъдебното произвеждане, само че следствието се прави от проверяващите органи. Част от тези проверяващи органи е Следствената работа, само че главно следствията се водят от Министерството на вътрешните работи. От голямо значение при следствието на компютърните закононарушения са експертизите. Точно тук обаче срещаме сериозен проблем, тъй като на територията на Базовата научно-техническа лаборатория към Областна дирекция във Варна нямаме налични, подготвени експерти, които да могат да се занимават с компютърни експертизи.

Това което ми е знае се, че се планува образованието на такива специалисти, само че дали поради Коронавирус обстановката или поради други аргументи, това образование към момента не е реалност.

И тази позиция за експертизите за компютърна техника и респективно за компютърни закононарушения би трябвало да разчитаме на НИКК към Министерство на вътрешните работи, което пък води до закъснение във времето, тъй като Института по криминалистика е извънредно претрупан с работа.

- Означава ли това, че е нужна промяна в системата?

- Тук обаче желая да кажа нещо доста значимо. Сега е доста съвременно да се приказва за правосъдна промяна и най-много промяна в наказателното правораздаване.  За страдание обаче не слушам и не виждам да се организира диалог в посока към това правосъдната промяна да се случи и посредством повишение на научния потенциала на проверяващите органи, да се опрем на научни данни за доказване и откриване на закононарушенията. Аз си мисля, че в 21-ви век това е повече от естествено, още повече, че закононарушенията се развиват и на тях не може да се противостои с методите на предишния век.

Затова си мисля, че  Съдебната промяна в наказателната ѝ част би трябвало да се преглежда като облекчение на доказателствената материя, облекчение опцията за доказване на закононарушенията и въвеждане от законодателна позиция да се потвърждават закононарушенията посредством научни начини, а най-важното е обезпечаването на бекграунда. Тук приказваме за обезпечаване на опцията проверяващите органи да разполагат с способени специалисти, добра техника и консумативи.

Ще Ви дам образец в тази връзка. По едно мое дело беше назначена ДНК експертиза в Бургас, която нямаше позитивен резултат. Благодарение обаче на положителното интернационално съдействие сред България и Германия, същия обект беше предаден за разбор на немска лаборатория, където след направени над 50 проби – беше открита ДНК. Проблемът е софтуерен, казусът е на опциите и естествено на знанията на нашите специалисти. Аз не подлагам под подозрение техните познания,  защото в тази ситуация с ДНК експертизата приказваме за проблем на опциите, защото това е извънредно скъпа процедура.

И в случай че би трябвало да отговоря на предният Ви въпрос дали прокуратурата разполага с човешки и софтуерен запас – да, разполага с човешки запас, с млади и добре стимулирани прокурори, които желаят да се развиват и да реализират доказване на обвиняването, в това число и в тези нови закононарушения, за които приказваме. От позиция на технологията обаче – там има какво още да се желае. И то освен за прокуратурата, а на първо място за проверяващите органи. 

- Искам да насоча вниманието Ви и към една тематика, която беше много дълго време обсъждана в медийното пространство – телефонните измами и битката с тях. Какво сочи статистиката във връзка с този вид закононарушения?

- Искам на първо място да благодаря на сътрудниците от Районна прокуратура – Варна, които ми предоставиха данните за тези закононарушения, защото те са от тяхната подготвеност.  Това обаче е публично значима тематика и ще си разреша да споделя с Вас данни. За задачата сме разгледали два интервала от по три години – от 2016 до 2018-та година и надлежно от 2019-та до 2021 година Спадът за втория интервал е явен. Пикът на телефонните измами в нашия район е бил през 2017-та година, когато са били регистрирани 66 измами. За съпоставяне – през 2020-та е било записано едно такова действие, а за шестмесечието на тази година нямаме такова дело. За 2019-та година са били 39 случаите на телефонни измами.

Видимо този вид закононарушения понижават и мощно се надявам тази наклонност да се задържи. Надявам се тя да е вследствие на положителната работа сред прокуратурата и полицията.

- През последните години фокусът на прокуратурата е ориентиран към битовата престъпност. Какви резултати отчитате в това направление?

- Битовата престъпност е обществен феномен. Тя произтича от естеството на обществото и за всеки е ясно, че тя не би могла да бъде преодоляна изцяло. Според статистическите данни на отчетните отчети на прокуратурата в последните години сочат, че битовите закононарушения са към 50% от всички регистрирани. Повече от половината от битовите закононарушения пък са кражбите и грабежите.

Полагат се съществени старания за справяне с този проблем и свеждането му до по-ниски граници. Отново желая да подчертая нуждата от дейна работа на полицията за разкриването на тези действия, тъй като огромна част от закононарушенията остават неразкрити, а след приключване на 10-годишния давностен период – биват прекъснати.

Проблемът е сложен и към него следва да се насочат напъните на цялата страна – освен на правоохранителните органи, само че и на органите, които преследват закононарушенията.

- И на тематика битка с наркоразпространението. Какви триумфи имате в това направление през тази година?

- Първо на драго сърце желая да стартира отговора на този въпрос с обстоятелството, че сътрудниците ми – Диана Иванова и Димитър Кайряков, които са наблюдаващи прокурори по досъдебно произвеждане за контрабанда на хероин с тегло над 400 кг, бяха удостоени с грамота от община Благоевград и с грамота на името на Джовани Фалконе. Това е самопризнание, което моите сътрудници са получили с помощта на това, че под тяхно управление е била разкрита контрабанда на такова доста количество опиати. Разследването по делото продължава и както добре знаете – информация по висящи каузи няма по какъв начин да бъде споделяна.

Общата картина на битката с наркоразпространението сочи, че този вид закононарушения резервират константни стойности в структурата на престъпността в района. Имаме несъмнено и отлични триумфи  и сътрудниците заслужават поздравления за труда им. Като различен образец мога да посоча разкриването на контрабандата на прекурсори, където си партнирахме с интернационалните институции. Примерите не са един или два и ние се стараем да ги  следваме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР