Varna24.bg Резултатите от 45 проверки на обекти потенциални замърсители на Черно

...
Varna24.bg
Резултатите от 45 проверки на обекти потенциални замърсители на Черно
Коментари Харесай

Крайбрежни заведения замърсявали плажове на север

Varna24.bg Резултатите от 45 инспекции на обекти евентуални замърсители на Черно море демонстрираха, че тестваните обекти в зоните с води за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, околност Иканталъка, Плаж Аспарухово-Варна, Голям плаж в к.к. "Св.Св. Константин и Елена " във Варна и "к.к.Шкорпиловци ", не отговорят на условията на член 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, заради липса на нужната техническа инфраструктура за отклоняване и филтриране на отпадъчни води. Това оповестяват от Байсенова дирекция във Варна. 

Уведомени са регионалните шефове на Добрич и Варна за предприемане на дейности по подготвеност.

По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция извърши 36 инспекции взаимно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната организация по околна среда в Бургас и Варна, ИА "Морска администрация ", Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите бяха неоснователни.

През летния сезон постъпиха сигнали за замърсяване на плажната линия по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При инспекциите участваха и концесионерите на нечистите с мазут плажове. 

Мазутни частици бяха открити по цялата плажна линия в регионите на к.к. "Златни пясъци ", Обзор, Поморие, Равда-Несебър и на "Каваци " при Созопол. При инспекциите не бяха открити брегови източници на замърсяване. 

"Морска администрация " Бургас по сателитни фотоси е установила хипотетичния извършител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски благи източно от нос Емине. "Морска администрация " е подхванала дейности за доказване на нарушаването и налагане на наказания на причинителя.

Проверени бяха 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано бе, че обитаемоте места без настоящи ПСОВ са: Дуранкулак, Крапец, околност Иканталъка, общ. Каварна, к.к. Шкорпиловци, Ахтопол, Варвара, Синеморец, кв. Крайморие-Бургас. Пречиствателните станции за отпадъчни води без построено третично филтриране за премахване на биогенните детайли са: ПСОВ "Шабла ", ПСОВ к.к. Албена-с.Кранево, ПСОВ Камчия, ПСОВ "Златни пясъци ", ПСОВ "Китен-Приморско ", ПСОВ "Елените " и ПСОВ "Лозенец ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР