Varna24.bg Когато при кампании от типа на Черния петък“ търговците обявяват

...
Varna24.bg
Когато при кампании от типа на Черния петък“ търговците обявяват
Коментари Харесай

Класически капани на Черния петък

Varna24.bg Когато при акции от вида на " Черния петък “ търговците афишират избран % понижение, само че слагат върху етикета на стоките единствено една цена, човек се усеща леко комплициран и в последна сметка не е сигурен – макар анонса за отстъпка, дали действително купува по-евтино. Това е по този начин, тъй като е мъчно да се ориентира дали въпросната цена е тази, на която може да си купи определения продукт или ще би трябвало от нея да извади посочения % понижение, с цел да разбере какъв брой коства той сега. Това съобщи Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), по БНР в предаването " Радиоприемница “, което тази седмица е отдадено на идния на 23 ноември " Черен петък “.

Константин Райков уточни и разяснява още " типичен “ клопки на " Черния петък “.

Има подправени понижения. Това са случаите на масирани рекламни акции в електронни медии и с брошури за отстъпки при покупката на дадени артикули в избран ден или уикенд. Когато се отиде в магазина, те липсват, изясни Райков. " Така или другояче, потребителят към този момент е в комерсиалния обект, преглежда другите типове артикули и – в случай че не е задоволително сензитивен към тези хватки и ходове, постоянно си потегля с нещо, купено от там “, разяснява той. 

Друг трик са така наречен недействителни отстъпки. " Търговецът афишира избран % отстъпки, само че те не са действителни, защото стоката в никакъв случай преди този момент не е продавана на по-високата цена “, уточни Райков. Съгласно закона, един месец преди акцията тази стока би трябвало да е продавана на остарялата цена, с цел да се смята по-ниската за същинско понижение.  Когато пък преди акцията " Черен петък “ е имало някакво друго понижение от 20%, а по-късно за нея се прибавят още 50% и нещата се показват по този начин, че потребителят остава с усещането за отстъпка в размер на 70%, още веднъж не са спазени главните законови условия. " За да бъдат съвкупни двете понижения, би трябвало във всеки случай стоката да се е продавала на съответната остаряла цена най-малко един месец “, обясни още Райков.

А има и действителни понижения, от които обаче потребителят нищо не печели. Например, даден търговски обект поддържа много по-високи цени и даже при сериозен % отстъпки, стоките там остават доста по-скъпи, в сравнение с друго място. " Затова е хубаво да се изследва цената при няколко търговеца, в това число и ретроспективно, т.е. малко обратно да се връщаме. Някои хора споделят, че отиват в даден магазин, виждат нещо, харесват си го и чак след един месец, да вземем за пример отиват да си го купят “, разяснява Райков. " Това, че някои хора подхождат с известни запаси към акциите за понижения, значи, че не се хвърлят непосредствено в покупките, когато видят -50%, -60%, -70% отстъпки, а разсъждават и преценят дали имат нужда от тези артикули “, сподели още той. 

" В онлайн пространството пък се появяват лица, които основават уеб сайтове и целят посредством лъжливи реклами да " продадат “ стока, да получат заплащането за нея и да не я доставят, което към този момент е чиста машинация “, предизвести Райков. Много присъща е и така наречен " техническа неточност “. " Рекламира се и се предлага стока на една цена, а откакто я поръчате, се оказва, че е по-скъпа с 10 лв., да вземем за пример “, добави той.     

Райков удостовери, че при сходни акции инспекторите на контролния орган участват интензивно в комерсиалните центрове, с цел да наблюдават процеса, само че и да реагират при нужда. Той изясни, че при определяне на административни нарушавания най-често се постановат наказания, които доближават до 3000 лева При по-леките от време на време се дават наставления на търговците да приведат активността си в сходство с условията на закона. За по-сериозните, нелоялните практики – когато търговецът с преддоговорната информация или посредством анонса е заблудил потребителя за характерностите или за цената на рекламираните артикули, глобите са от 1000 до 30 000 лева Забранява се и използването на тази нелоялна процедура в бъдеще, като при неспазване на възбраната, санкцията за търговеца може да доближи до 50 000 лева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР