Varna24.bg Започна ремонт на емблематичната сграда на някогашната Софийска банка

...
Varna24.bg Започна ремонт на емблематичната сграда на някогашната Софийска банка
Коментари Харесай

Започна ремонт на емблематична сграда във Варна, разпадаща се от години

 Varna24.bg Започна ремонт на емблематичната постройка на тогавашната Софийска банка във Варна, видя кореспондент на Varna24.bg .

Уникалното архитектурно украшение се разпадаше от години и едвам след издадена заповед за насилственото ипотекиране на парцела на ул. " Преслав " №24 неговите притежатели започнаха продажбата на постройката.

Дълги години течеше преписка сред притежателите на имота-паметник на културата и нейните остарели стопани, които по този начин и не започнаха нищо за възобновяване и даже за подсилване на къщата.

Неотдавна по информация на основният проектант на Община Варна Виктор Бузев стана ясно, че постройката има нови притежатели и те са варненци. Имотът е изплатен за близо 2 млн. лева и евентуално ще бъде трансфорат в офис постройка, като не се изключва опцията част от него да обитава и хотелска част. 

Вече има утвърден и координиран план за подсилване и реституция на постройката от Националният институт за недвижимо културно завещание, а специалист от Министерство на културата също ще следи за осъществяването на поетия ангажимент.

Очаква се ремонтните работи да приключат до началото на 2020 година, а по-късно сградата на някогашната Софийска банка да заживее нов живот и се трансформира в още един хубав акцент от новото лице на Варна.

Сградата е строена в далечната 1922 година, а неповторимата и архитектура е дело на популярният варненски проектант Дабко Дабков. Автор на луксозната скулптура на фасадата, изобразяваща римския господ на търговците Меркурий, възседнал голям орел, е дело на скулпторът Кирил Шиваров.

Сградата се състои от три етажа и тавански етаж с РЗП 1276 кв.м, а самият имот е 724 кв.м.

По ул. " Преслав " от страната на постройка на тогавашната Софийска банка има още няколко неповторими остарели къщи, които също са оградени, само че ориста им към този момент е незнайна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР