Varna24.bg Варна отбеляза тържествено 134-та годишнина от Съединението на Княжество

...
Varna24.bg Варна отбеляза тържествено 134-та годишнина от Съединението на Княжество
Коментари Харесай

Варна отбеляза тържествено 134-та годишнина от Съединението на България

 Varna24.bg Варна означи тържествено 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Стотици жители, общественици, представители на политически партии и организации, отпред с обалстният шеф на Варна Стоян Пасев, кмета на града Иван Портних, представители на Варненска и Великопреславска митрополия, Военноморски сили и други,  се включиха в празничната програма за честването на 6 септември.

Ритуалът стартира в 9,30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. " Независимост ", където бяха поднесени венци и цветя. Малко по-късно под съпровода на представителния духов оркестър на ВМС започва паметно шествие по бул. " Мария Луиза " до паметника на починалите в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с боен обред. 

Във връзка с шествието краткотрайно бе прекратено придвижването на транспортни средства по част от бул. " Мария Луиза “, в посока кръстовището с бул. " Осми Приморски полк ". 

Празничната стратегия продължава в 14 ч., когато на сцена " Раковина " стартира фолклорният празник " Песни на брега ", в който присъединяване ще вземат любителски сформира и реализатори от общините във Варненска област. 

В 19,30 ч. в Летния спектакъл ще стартира празничен концерт на отбор " Пирин “

Организатори на програмата са Община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

По мотив празника през вчерашния ден и през днешния ден във Варна бяха проведени и безвъзмездни пешеходни турове за варненци и посетители на града.

Беседите с професионален екскурзовод на български бяха проведени от Туристическия информативен център и разкриха повече от историята на морската столица, обвързвана с празника. 

Припомняме, че Съединението на България е актът на фактическото обединяване на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. То е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК).

Извършва се след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година, подсилен от българския княз Александър I и управителен от майор Данаил Николаев. Този ден, трансформирал се в знак на националното единение, е формален празник в българския календар и празник на град Пловдив.

Част от тържествения обред вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР