Varna24.bg.Варна е един от градовете с най-добра спортна инфраструктура. 275

...
Varna24.bg.Варна е един от градовете с най-добра спортна инфраструктура. 275
Коментари Харесай

Красен Кралев: Варна доказа, че е достойна за титлата Европейски град на спорта

Varna24.bg .

" Варна е един от градовете с най-хубава спортна инфраструктура. 275 клуба, над 30 000 картотекирани състезатели, град с богата спортна история, един от градовете, които имат най-богат опит при образуване на семейства от най-голям сан. Най-важното съревнование през тази година, на което България ще бъде хазаин е олимпийската подготовка по волейбол, която ще се организира във Варна на 9, 10 и 11 август, тъкмо преди празника на града. Избирахме сред Русе и Варна, само че кметът Иван Портних ни увери, че общината ще спомага за провеждането на квалификацията. Това беше решаващо при избора на града-домакин. ", изясни министърът. 

Над 200 събития, 60 от които интернационалните, са включени в програмата на Варна като Европейски град на спорта през 2019 година Бюджетът за тяхното осъществяване е в размер на 2 135 000 лева

Варна - Европейски град на спорта през 2019 година, това е голямо самопризнание за нашия град. То дава късмет да се създадат някакви спортни политики и да се направи доста нова спортна инфраструктура, сподели шефът на дирекция " Спорт " в Община Варна Кристиан Димитров. 

Варна е град с богати спортни обичаи, има своите олимпийски и международни първенци, развива дейния всеобщ спорт, в който се включват хиляди жители. Досега Варна е била хазаин на шахматна олимпиада, на 28 международни и 36 европейски шампионати, на стотици интернационалните шампионати, ралита, регати. Спортните клубове, регистрирани на територията на община Варна са 275 с към 30 000 картотекирани състезатели. Титлата Европейски град на спорта ще способства и за реклама на града и разпространение на спорта измежду младежите.

Над 14,3 млн. лв. ще бъдат вложени в спортни уреди през тази година, когато Варна е Европейски град на спорта. Средствата, залегнали в бюджета на общината, ще се влагат в построяването на чисто нови комплекси и реконструкцията на стадион " Спартак ". 

Един от огромните планове е строителството на многофункционален състезателен комплекс в регион " Владислав Варненчик ", който ще бъде най-модерният в град. За построяването му в тазгодишния бюджет са заложени малко над 7,5 млн. лева Около 2,2 млн. лева от локалната хазна ще се употребяват за състезателен комплекс на ул. Студентска “, а близо 1,8 млн. лв. – за парк и спортни уреди в кв. " Виница “. За главния ремонт на стадион " Спартак “ са планувани 1,93 млн. лв.. 

Над три пъти са увеличени средствата за активност " Спортни бази за спорт за всички “. През тази година бюджетът е в размер на 21 млн. лв. при 6,47 млн. лв. за 2018 година

Търсят се разновидности за довеждане докрай на залата за бадминтон и тенис на маса в кв. " Младост “ и за превръщането й в мултифункционално оборудване. Също по този начин има концепция за планиране на дребна подготвителна зала с мобилни седалки за 1000 души, която да е опция на Двореца на културата и спорта. Има подобаващ терен от 6 дка до учебно заведение " Никола Вапцаров “, върху който през идващите години може да бъде издигната залата.

Спортният календар по програмата за 2019 г.  е извънредно богат. Една от деянията е влиятелната интернационална регата " Tall ships ", трансформирала се в емблема за града ни. Сред по-важните събития са Международният лекоатлетически маратон " Варна 2019 “, Европейското състезание по хандбал за девойки до 19 година, 50-то юбилейно издание на автомобилното рали " България “, Международният шампионат по спортна гимнастика с главен уредник Йордан Йовчев. Варна ще одобри регатата " Кор Кароли “, както и интернационален шампионат по тенис на корт. За 79-и път ще се организира плувният маратон " Галата – Варна “.

Ето кои са по-важните събития в спортния календар на Варна-Европейски град на спорта през 2019 година:

Международен лекоатлетически маратон " Варна 2019 " ; 

Предквалификации за Европейското състезание по футзал; 

Варна ще бъде хазаин на Национална универсиада; 

Волейболна лига на нациите през 2019 г.; 

Европейска купа по ветроходство клас " Лазер " ; 

Европейско състезание по хандбал за девойки до 19 г.; 

Международен шампионат по тенис на корт; 

50-то юбилейно издание на Автомобилно рали " България “; 

79 -ти обичаен плувен маратон " Галата - Варна “ 

Световна купа по спортна гимнастика; 

Международна регата " Кор Кароли “; 

Със сигурност една от деянията, която се трансформира в емблема за града ни е влиятелната интернационална регата " Tall ships “/Тол шипс/. През 2019 година гр. Варна още веднъж ще е хазаин на интернационалната ветроходна регата " Tall ships “.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР