Varna24.bg. В сравнение с други години, когато площадът пред катедралния

...
Varna24.bg. В сравнение с други години, когато площадът пред катедралния
Коментари Харесай

Варненци предпочетоха плажа пред шествието за празника на града

Varna24.bg . В съпоставяне с други години, когато площадът пред катедралния храм " Свето Успение Богородично " се изпълваше с хора, през днешния ден с изключение на формалните лица, присъстващите бяха доста по-малко. 

Тъй като публично през днешния ден за жителите на морския град денят е неработен, множеството варненци избраха да употребяват деня за релакс на плажа и сутринта рейсовете на градския превоз бяха цялостни с пасажери, носещи чадъри и пояси. 

Иначе ритуалът по посрещане на 15 август -  Свето Успение Богородично и Ден на Варна, бе прочувствен и церемониален, както и до момента. 

Точно в 9 ч. стартира тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм " Св. Успение Богородично “. В 10,30 ч. на площад " Св. Св. Кирил и Методий " бе тържествено повдигнат флагът на града. След това стартира литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица, което обиколи Катедралния храм по част от булвардите " Владислав " и " Съборни ". Събитията са проведени от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. 

Програмата за празника на Варна продължава с още събития. В 11,30 ч. ще се открие особено ателие за разработване на кукли, с водещ Мария Банова, а от 19 ч. следват занимателни минути с Богдан Томов. За феновете на националната музика от 17,30 ч., също на сцена " Раковина “, ще свири гайдарският оркестър " Диньо Маринов “ при НЧ " Васил Левски 1945 “. От 20 ч. е обичайният концерт на пл. " Независимост ", със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев.

В 20 ч. в Летния спектакъл ще стартира празничен концерт на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли " Варна “ и " Тракия “ – Пловдив. 

21 е началният час на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо " Моранди “ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 Кила, Дийп зон прожект /Deep Zone Project/ и Орлин Павлов. Около 23,20 ч. ще стартират празничните илюминации.

Припомняме, че днес  " синята зона “ във Варна няма да действа. Безплатен за прилагане от жителите ще бъде и общинският паркинг до жп гарата. Това оповестиха от Община Варна.

Празнична стратегия:

12 – 15 август

XVIII МЕЖДУНАРОДНА ВЕТРОХОДНА РЕГАТА КОР КАРОЛИ

15 август 

19:00, Награждаване на спечелилите, Пристанище Варна – свободна зона

13 – 15 август

16:00 ч.

НЧ Варненски будители 1926

IV МЕЖДУНАРОДЕН ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА КУПАТА НА ОБЩИНА ВАРНА

15 август 

20:00 ч. Награждаване на спечелилите

11:30 ч.

Сцена Раковина

АТЕЛИЕ ЗА ИЗРАБОТКА НА МЕКИ КУКЛИ,  Водещ: Мария Банова

17:30 ч.

Сцена Раковина

КОНЦЕРТ НА ГАЙДАРСКИЯ ОРКЕСТЪР ДИНЬО МАРИНОВ ПРИ НЧ " ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1945 "

19:00 ч.

Сцена Раковина

БОГДАН ТОМОВ С ДЕЦАТА НА ВАРНА

20:00 ч.

КОНЦЕРТ КРАЙ ФОНТАНА

Солисти и оркестър на Държавната опера – Варна,

Под диригентството на Мартин Пантелеев

20:00 ч.

Летен спектакъл

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ Пожарна охрана СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ВАРНА

С присъединяване на Михаил Белчев и Кристина Белчева

Празнични спектакли на фолклорните ансамбли " Варна " и " Тракия – Пловдив "

21:00 ч. 

Пристанище Варна – свободна зона

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

С присъединяване на: Славин Славчев и група Julian’s Laughter, Атанас Колев, Papi Hans, Виктория Георгиева, 100 KILA, Deep Zone Project, Орлин Павлов и дует Morandi (Румъния)

 22:00 ч. 

Вход на Морската градина (Слънчевият часовник)

ПРАЗНИЧЕН КРОС ПЪТЯТ НА СВЕТЛИНАТА

23:20 ч. 

ПРАЗНИЧНА ЗАРЯ

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР