Varna24.bg специалистът. Ултравиолетовите лъчи унищожават бързо бацилите и вирусите, но

...
Varna24.bg специалистът. Ултравиолетовите лъчи унищожават бързо бацилите и вирусите, но
Коментари Харесай

Специалист УНГ: Проблемна трета сливица може да забави развитието на детето

Varna24.bg експертът.

" Ултравиолетовите лъчи унищожават бързо бацилите и вирусите, само че прегряването и внезапното изстудяване по-късно са предпоставки за здравословни проблеми. Ако морските бани са дозирани и не се прекалява със слънцеизлагането, нямаме мотив за безпокойствие и можем да считаме морето за позитивен фактор. Нашето Черно море е с ниска соленост, то е 1% физиологичен разтвор. Лятото има ентеровируси, които обичат да се загнездват и водят до херп ангини и респираторни недоволства, които причиняват отит и хрема. Протичат по-леко, само че в случай че до два три дни симптоматично лекуване проблемите не отминат, би трябвало да се потърси лекарска помощ. По-голяма част от алергиите, които се отключват около морето, са в региона на кожата и със стомашно-чревни недоволства. Но има алергични положения с хронична хрема, които се обострят. Морето и слънцето са фактори, които заключват тези положения. Появяват се пациенти с кръвотечение от носа. Кървенето при децата не е тежък признак, както при възрастните. Най-често това е поради отключено или обострено респираторно заболяване. Един ринит или риносинузит протичат с кървене. Излагането на слънце води до кръвонапълване на кръвоносните съдове към шията и главата и това усилва кървенето.

Относно въпросът " мода ли е махането на третата сливица при децата? " Преди известно време бях на един подобен конгрес, където бяха събрани експерти от няколко специалности – кожни лекари, алерголози, пулмолози и УНГ. Получи се забавна полемика - до каква степен с стандартното лекуване и медикаментозното и от кое място нататък с хирургичното. Всички бяха на мнение, че в случай че едно лекуване не дава резултат, то не може да се смята за безусловно. Ясно е, че една хипертрофирала трета сливица, води до нарушаване в носното дишане.  Има един сино-бронхиален синдром. Един синузит никога не е единствено синузит, той е постоянно риносинузит. Той рано или късно води до бронхит. Стичащ се по носоглътката възпален секрет към белия дроб води до това. Третата сливица стои на пътя на тези инфектирани тайни. Тя в един миг дотам хипертрофира и се разраства, че води до цялостно задръстване на носното дишане.  Децата стартират да хъркат най-често. Отпуснати и разсеяни са денем. Тя е повода да не се вентилира задоволително мозъка с О2 поради нарушеното дишане, хъркането  и паузите в дишането под формата на сънна апнея. Това рефлектира в учебно заведение при усвояването на материала. Трябва ли да подлагаме едно дете на тези " екстри “, откакто има решение на казуса? На този конгрес, за който приказвах, показаха мнение сътрудниците, че " сандвич “ лечението е добра.  Това значи, че се прави медикаментозна подготовка на пациента, отстраняваме повода, било то в носа, било в третата сливица, и продължаваме с медикаментите ", показа доктор Радев.

Според него клиниката по УНГ към МБАЛ  " Сухопътни войски. Анна " разполага с чудесно готови експерти и инсталация и е ненужно да се търси помощ от столични клиники или такива в чужбина.

" Ние използваме интензивно радиохирургията, която е едно огромно богатство. Ние имаме най-големия опит с минали възрастни и деца при сънната апнея и хипертрофията в носа ", сподели още експертът.

Според доктор Радев, в случай че желаеме да помогнем на детето си да бъде крепко би трябвало да бъдем доста деликатни по какъв начин и с какво го храним, защото затлъстяването постоянно води до алергии и други здравословни проблеми.

" Третата сливица е лимфоидна тъкан. Разрастването й е необратимо.  Храненето има един подобен аспект. Колкото повече пълнеем, толкоз повече мазнини натъпкваме в клетката. Тя се прераздува механично и по този метод ние отделяме в организма си провъзпалителни фактори. При възрастните се стига до атеросклероза. При децата тези фактори усилват даден орган, в тази ситуация носната лигавица и третата сливица. Това се подкрепя от затлъстяването. Ние не би трябвало да прераздуваме организма и клетките си с лой. Това е моят съвет, не би трябвало да презапасяваме организма с килограми, с цел да не храним алергията и хипертрофията “, сподели още експерта.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР