Varna24.bg >С признаването на Н.Н. за виновен по обвинението в престъпление

...
Varna24.bg
>С признаването на Н.Н. за виновен по обвинението в престъпление
Коментари Харесай

Осъдиха публичен изпълнител от Агенцията по вземанията

Varna24.bg >
С признаването на Н.Н. за отговорен по обвиняването в закононарушение по работа, от което са настъпили обилни нездравословни последствия, съдът анулира оправдателната присъда, постановена от Варненския областен съд. Тя е била атакувана с митинг и от Окръжната прокуратура във Варна, само че била доказана от състав на въззивната инстанция. Последвал митинг от Апелативната прокуратура във Варна до Върховен касационен съд против решението на Апелативния съд. ВКС  почел митинга, като върнал делото за разглеждане от различен състав на въззивната правосъдна инстанция.

В няколко съвещания при повторното въззивно правосъдно разследване са разпитани очевидци и движимости лица, като е била назначена спомагателна съдебно-счетоводна експертиза.

В обвинителната си тирада представителят на Апелативна прокуратура във Варна е подчертал, че Н.Н. като обществен реализатор е прекратил изпълнително дело против " Евро дринкс “ АД  преди задължението по него да бъде погасено напълно. Според съдебно-счетоводната експертиза останали неплатени лихви в размер на 498 728 лв. за здравноосигурителни вноски, за в допълнение пенсионно обезпечаване и налог общ приход. Това станало посредством осъществени ръчни корекции  в компютърната система на Агенцията за държавни вземания.

Достъп до системата имали единствено консуматори с имена и пароли, какъвто е бил и подсъдимият. Само в негово неявяване заради болест или отпуск е можело някой различен да употребява потребителското име и ключова дума. По това време обаче Н.Н. е бил на работа. Само от 28 до 29 юли 2008 год. той е въвел в системата 10 ръчни  обработвания. С тях намалявал отговорностите на " Евро дринкс “ АД към страната, без действително да има постъпили за това суми.  На 1 август 2008 година той прекратил изпълнителното дело, макар действително непогасените отговорности на сдружението за лихви към половин милион лв., с манипулирано отразяване в деловодната система.  Подсъдимият работил за да набави полза за дружеството-длъжник, нарушавайки своите служебни отговорностите.

Осъдителната присъда за обществения реализатор предстои на касационна инспекция във Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР