Varna24.bg публикува цялото писмо на кмета Иван Портних до общинските

...
Varna24.bg публикува цялото писмо на кмета Иван Портних до общинските
Коментари Харесай

Утре става ясно ще купува ли Варна Дупката с 43 млн.лв., осигурени от държавата


Varna24.bg разгласява цялото писмо на кмета Иван Портних до общинските съветници от ПК " Собственост и стопанство “, които към този момент дадоха своето одобрение за договорката, която се чака да бъде осъществена с 43 млн.лв., обезпечени от държавния бюджет. Ето ревюто на градоначалника:

" Във връзка с реконструкцията, рехабилитацията и модернизацията на централната градска част и нелицеприятния тип на пространството към и самия парцел с отреждане за " търговски дом ", с местоположение УПИ I, кв. 39, по проекта на 8- ми микрорайон на град Варна, са извършени преписка и срещи-разговори с представители на " Централен повсеместен магазин Варна " АД, на които вложителят декларира планове за създаване на многоетажна постройка в парцела, без действително да конкретизира оптимални параметри и периоди за реализация на капиталовото си желание.

На поставените въпроси към представителите на сдружението по отношение на обезопасяването на обекта, както и вписването на капиталовия план в концепцията за възстановяване на градската среда, образа на централна градска част, обезпечаване сигурността на жителите и гостите на града, както и запазване и експониране на богатото културно и историческо завещание на гр. Варна, не бяха получени съответни отговори. Инвеститорът предложи като допустима стъпка за разрешаването на казуса, с оглед реализацията на общинските проекти за центъра на града, продажбата на " Централен повсеместен магазин Варна " АД, като показа направена оценка, с която е избрана пазарна стойност на капитала на комерсиалното сдружение в размер на 25 082 960 евро, или цената на една акция е в размер на 1,70 лева

По контракт с община Варна с рег. № Д18001478ВН/03.09.2018 година самостоятелни оценители, отговарящи на условията на Закона за самостоятелните оценители, са изготвили финансов разбор на активите, пасивите и фактическото положение на " Централен повсеместен магазин Варна " АД, като е избрана пазарната стойност в размер на 43 244 000 лева за 100 % от капитала на " Централен повсеместен магазин Варна “ АД и стойност за 1 (една) елементарна акция от капитала на сдружението в размер на 1,50 лева

Във връзка с решаването на този дълготраен проблем в " сърцето " на града, предлагам Общински съвет - Варна да прегледа опцията да се потърси финансиране от държавния бюджет за завършването на проблема. Като резултат от гореизложеното, предлагам да разгледате следния план за решение:

На съображение член 21, алинея 1, т, 8 и т. 9 от ЗМСМА и член 185, алинея 2 от Търговския закон, Общински съвет - Варна взема следните решения:

Одобрява пазарната оценка, направена от самостоятелен оценител, имаща за обект определянето на пазарната стойност на 100% от личния капитал на " Централен повсеместен магазин Варна " АД, в размер на 43 244 000 лева при цена на една акция в размер на 1, 50 лева

Възлага и упълномощава Кмета на община Варна да предприеме всички дейности за обезпечаване на нужните средства посредством отправяне на искане за целево финансиране от държавния бюджет, в размер на 43 244 000 лева, според утвърдената пазарна оценка, нужни за придобиване на 100 % от капитала на " Централен повсеместен магазин Варна " АД.

След приемане на целевото финансиране ло т. 2 от актуалното решение, Общински съвет - Варна упълномощава и разпорежда на Кмета на община Варна да подписа контракт за придобиване в благосъстоятелност 100% от акциите на " Централен повсеместен магазин Варна " АД с представляващите " Пълдин Туринвест " АД и " Централен повсеместен магазин " АД лица, да подпише джиро, както и да извърши всички други правни и в действителност дейности за придобиване на акциите.

Сключването на контракт по т. 4 от актуалното решение ще се реализира единствено при положение, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

На съображение член 60, алинея 1 от Административно-процесуалния кодекс, Общински съвет - Варна позволява авансово осъществяване на горните решения, защото от закъснението на осъществяването може да последва забележителна или мъчно поправима щета - с оглед отбраната ползите на община Варна, която ще бъде едноличен притежател на капитала на комерсиално сдружение, в чиито активи е включен неподвижен парцел с отреждане за " търговски дом ", с местоположение УПИ I, кв. 39, по проекта на 8-ми микрорайон на град Варна. "

Представители на " Централен повсеместен магазин Варна " са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов

Припомняме, че договорката с " язвата " в сърцето на Варна бе замразена, откакто Общинският съвет на Варна гласоподава да бъдат върнати на страната предоставените акции от Пловдивския панаир. Въпреки слуховете, че акциите би трябвало да бъдат разменна монета за парцела на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, кметът тогава съобщи следното: " Няма нищо общо Дупката с Панаира. Може да се приказват доста работи, само че действителностите не са такива. Действително тематиката с Дупката е приоритет, работим за решаването на въпроса. Разчитаме на държавното управление за подпомагане в това начинание. Знаете, че разчистихме територията от грозните бараки, осъществя се плана за рационализация и естетизация на пешеходната зона. Естествения развой е да се откри решение Дупката да се трансформира в музей навън и открита сцена в центъра на града ни. Продължаваме да работим в тази посока и днешното решение няма нищо общо с това. ", сподели кметът при започване на май предходната година.   

Главният проектант на Варна Виктор Бузев пък разяснява за  Varna24.bg , че теренът на " Дупката " е идеално място за етажен паркинг с атрактивна зона за отдих и паметник върху него.

" Общината в продължение на три години интензивно търси разновидности да придобие собствеността на останалата част, която не е общинска благосъстоятелност. Чрез дяловете в пловдивския панаир не успяхме да добием собствеността върху това емблематично място за града. Уверен съм, че в случай че това се случи, в обозримо бъдеще, това е отлично място за създаване на етажен под земята паркинг, който ще е нужен при въвеждане на синята зона, а на равнището на булеварда " Княз Борис I " да се възвърне градинката, която си спомняме от нашето детство.

С кмета сме обсъждали разновидността да се появи монумент в тая градинка на братята Кирил и Методий или на техните възпитаници, защото във Варна действително нямаме подобен церемониален паметник, където да завършва шествието на 24 май. Централната градска част има потребност от още едно площадно пространство.

По предвижданията на Общ устройствен план зоната предлага доста благоприятни условия за осъществяване на капиталови планове ", сподели Виктор Бузев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР