Varna24.bg проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа

...
Varna24.bg проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа
Коментари Харесай

Експерт: ВИП гости за европредседателството ще подминат Варна заради по-добрата инфраструктура на Южното Черноморие

Varna24.bg проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара и декан на факултет "Управление " в ИУ-Варна. 
Проф. Маринов, можем ли да чакаме позитивен резултат за варненския туризъм откакто страната ни пое председателството на съвета на Европейски Съюз?
- Като цяло България при всички случаи ще има дивиденти в областта на туризма от този факт. В рамките на председателството са планувани много осведомителни събития, свързани с опциите за туризъм в България и допускам, че в тези осведомителни събития ще взе участие Варна и покрайнините й. Разбира се акцентът е подложен повече върху Южна България и то поради по-добрата й инфраструктура. От диалозите, които съм водил с хората, правили програмата, излиза наяве, че те ще провеждат пътувания за формалните посетители най-много по правата София-Пловдив-Бургас, надлежно Несебър. И аргумента е, че там има по-добра автомагистрала, която свързва София с Южното Черноморие. Не се планува масирано посещаване на северните курорти, само че те ще участват чисто информативно в главните събития в столицата.

Варна по кое време ще стане същински туристически център на четири сезона? Какво се прави и какво не се прави по този въпрос?
- Общо взето ние сме си център на четири сезона, само че най-силно изразен си е летния център. С тези нискотарифни полети, които се усилиха, се раздвижи посещаемостта на града отвън летния сезон. Нищо чудно да имаме туристи от далечни дестинации, като Азия, Австралия и други, тъй като всичко е въпрос на досегаемост. Открихме един прелестен СПА комплекс край Варна и той се посещава всеобщо от задгранични туристи, които идват за по няколко дни във Варна по линия на културно-развлекателния туризъм. С тези полети от ден на ден стават посетителите през пролетните, есенните и зимните месеци във Варна. В това отношение като дестинация сме длъжни във връзка с събитията. Трябва да измислим повече и по-интересни събития и културни мероприятия. Туристите идват във Варна като в чужд град. Повечето от тях са били в огромните европейски градове и около този звук позитивен, който се подвига като център на председателството на Европа, демонстрират интерес към София, Пловдив и Варна. Трябва обаче да помислим за нашарване на културните събития. Ето в този момент през пролетта имаме кулинарен фестивал "Храна и вино ", есента имаме изложби и също могат да са обект на визити. Трябва да кипи живот, с цел да притеглим туристи. Ще дам за образец Бургас, който има няколко доста сполучливи находки в това отношение. Говоря за пясъчните фигури, които вършат при започване на сезона и есента. Всяка година са на друга тема. Трябва и ние да мислим за нови събития. 
Успя ли Варна-Европейска младежка столица да способства за привличането на повече младежи от целия свят като туристи тук?

- Проблемът е в това, че не останаха трайни събития, които да се организират всяка година. Да, тая година около мероприятията на тази самодейност пристигнаха младежи от чужбина. Но ние би трябвало да мислим кое от всичко направено може да стане обичайно и годишно, с цел да има дълготраен резултат. Някой от спортните юношески събития, събития свързани с новите технологии, върху които се акцентираше, би трябвало да станат традиция, с цел да има резултат.
- Какви са упованията на сектора от лятото, което следва? Доволни ли сте от лятото на 2017-та?

- Бизнесът е удовлетворен. 2016-а беше доста мощна година. През 2017-а Турция стартира да си възвръща като главен съперник позициите. Имаше известни терзания дали ще можем да задържим тези, които постигнахме през 2016-а. Оказа се, че освен ги задържахме, ами отбелязахме дребни растежи. Приходите от нощувки набъбнаха с 10%, като самите нощувки са нарастнали с 2%. Това е позитивно, защото се оказа, че от една нощувка сме получили повече доходи. Бизнесът е подходил по-разумно. На база на мощната 2016-а е завишил обикновено цените и е употребявал високата обстановка, с цел да получи от един нощувал по-висока облага. Може би има и лека промяна на клиентелата към по-високо качество и то в по-качествените обекти. Негативна наклонност се обрисува съкращаването на междинния престой. Нощувките са нарастнали с 2%, само че пренощувалите лица са нарастнали с 4 %, което значи един човек е стоял по-кратко. Това не е добре, тъй като има повече разноски за бизнеса и по-трудно се предлага първокласен артикул. Това пък въпреки това е обвързвано с нискобюджетните компании. Те карат туристи, които остават за броени дни. Очакванията за 2018 година са положителни, в случай че съдим и от предварителните записвания. Резервациите досега са положителни. Много хотелиери са резервирали 60% от цялостния размер нощувки, които са направени предходната година. Все още има време, с цел да се реализира размера от предишните две години. Затова се обрисува добър сезон.

- Какво се прави за решение на казуса с фрагментите в туризма, с който се сблъскваме всяко лято?

- Проблемът с фрагментите е доста остър в последните години. Според мен ще стои остро и през 2018 година и е обвързван главно със относително ниското възнаграждение на нашите фрагменти. Доста по-ниско, в сравнение с е в конкурентните страни като Гърция и Турция, да не приказваме за Западна Европа. Вторият проблем е, че доста от обектите са сезонни. При изискване, че работиш четири месеца при заплата от 700 лева, а владееш два езика най-малко, мъчно ще останеш да работиш тук. Обсъжда се съществено в сектора опцията за увеличение на заплатите, както и да се оставят най-качествените фрагменти на целогодишна работа най-малко на 4 часа през зимата. Имаше положително желание за обичайно нарастване на заплащането, само че ето, че се приказва за увеличение цените не електрическата енергия. Това значи повишаване на артикули, които образуват себестойността на хотелиерския артикул и в случай че скочи тази себестойност над 10%, това ще е за сметка на бизнеса. Защото не може да подвигаме цените на услугата, откакто договорите са подписани авансово.

Работодателските организации се надигнаха против този скок на цената на електрическата енергия. Ако не се случи това при тази удобна обстановка представителите на сектора ще дадат по-високи заплати. Защото няма по какъв начин да задържим качествени фрагменти.

Рекламираме ли задоволително добре Варна като туристическа дестинация съгласно Вас?

- Да, опитваме се да го вършим. Ето в този момент от 24 до 28 януари община Варна ще взе участие в ревюто в Истанбул, това е най-голямото туристическо ревю в Югоизточна Европа. Там ще станат ясни някои индикации. Турция по какъв начин се показва все още. На това ревю вземат участие доста представители на дестинации съперници на България, там са Гърция, Испания, Италия, целия свят дори. Община Варна взе участие годишно в над 10 значими изложби. На тях сверяваме часовника. В диалози се обменя съществена информация за това, което се случва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР