Varna24.bg Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители

...
Varna24.bg Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители
Коментари Харесай

Варна отбеляза тържествено Деня на Тракия с участието на Цвета Караянчева

Varna24.bg Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха в отбелязването на 106-ата годишнина от завладяването на Одринската цитадела и Деня на Тракия, съобщи кореспондент на Varna24.bg .  

То се състоя през днешния ден при Арката на 8-ми крайморски пехотен полк във Варна.

Председателят на Народното събрание одобри рапорта на командващия почетния часовой и произнесе слово във връзка годишнината. Организатори на отбелязването са Тракийско сдружение " Капитан Петко Войвода “, Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Съюза на ветераните от войните.

На този ден се празнува подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е завладяна Одринската цитадела от силите на Българската войска през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 бойци, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в офанзивата 1316 души, 6329 са ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката стартира на 24 март 1913 година За две денонощия българската войска раздира огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и завладява считаната до тогава за непревземаема военна цитадела.

Крепостта е завладяна от Втора българска войска под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай завладяването на Одрин, в приветствената заповед от 26 март 1913 година до войските на източния бранш, генерал Георги Вазов заявява:  " Офицери, подофицери и бойци... вие покрихте България със популярност, а нашата войска с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните замъци. Гордея се, че съм ваш шеф. Гордея се, че съм българин. “

Командващият Втора българска войска генерал Никола Иванов пише в спомените си: " Така се извърши завладяването с открита офанзива Одринската цитадела, че учуди военните среди, издигна името на България и популяризира българското войнство по всички елементи на света. “

От 20-те години на ХХ век тракийските сдружения, армията, църквата и българската културна общност празнуват Деня на успеха край Одрин. От 2006 година този ден е приет публично и от българското държавно управление за Ден на Тракия.

Част от честването може да видите в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР