Varna24.bg.Официално облечени дечица, красиви майки и учителки в пъстроцветни рокли,

...
Varna24.bg.Официално облечени дечица, красиви майки и учителки в пъстроцветни рокли,
Коментари Харесай

Празнична суматоха край варненските училища, 3234 първокласници прекрачват прага им

Varna24.bg .
Официално облечени дечица, красиви майки и учителки в пъстроцветни рокли, цветна палитра...това е единствено част от жизнерадостната картина навсякъде. 
В същото време коли задръстиха дребните улички към постройките на всяко учебно заведение и сътвориха известно напрежение. 
3234 първокласници ще прекрачат за първи път учебния предел през образователната 2017/2018 година във Варна. Те са записани в 37 общински учебни заведения, като 2476 малчугани ще бъдат обхванати в целодневна организация на образователния ден, оповестиха от дирекция "Образование и юношески действия " към Община Варна. 
В подготвителните групи в учебните заведения са записани 553 деца на шест години и 208 малчугани на пет години. От тях на целодневен режим са общо 272 деца. Общински детски градини ще посещават 2552 шестгодишни и 3078 петгодишни малчугани.
За родителите на децата в детските градини и в учебните заведения е значимо да знаят, че образователните пособия за пет и шестгодишните, както и учебниците за учениците от първи до седми клас, са безвъзмездни. От дирекция "Образование и юношески действия " припомнят, че е неприемливо управленията на учебни заведения и градини да събират пари от родители и настойници за поправки и обзавеждане на учебна база. Във всяка от просветителните институции по силата на Закона за предучилищното и учебното обучение действа Обществен съвет, който е орган за публичен надзор и при нужда родителите могат да потърсят неговото подпомагане, показват още от дирекция ОМД.
През летните месеци бяха осъществени поправки в 30 учебни заведения и 22 детски градини на територията на община Варна. По данни на шефовете, образователната година ще бъде открита обикновено във всички учебни заведения.

Относно реконструкцията и обновяването по Оперативна програма "Региони в напредък " на 7-те учебни заведения - Първо главно учебно заведение, VII СУ "Найден Геров "; СУ "Димчо Дебелянов "; "СУ П. Яворов "; ОУ Константин Арабаджиев "; ОУ "Стефан Караджа " и ОУ "Н.Й.Вапцаров " и три детски градини - "Светулка ", "Първи юни " и "Ян Бибиян ", както и Гимназията по дървообработване и Гимназията по стопанска система, се организират публичните поръчки за избор на реализатори и дейностите не са стартирали. В тези учебни заведения новата образователна година също ще стартира обикновено.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР