Varna24.bg Надрусан с морфин, Плъха бягал 110 м с куршум

...
Varna24.bg Надрусан с морфин, Плъха бягал 110 м с куршум
Коментари Харесай

Незаконният Валтер на д-р Димитров изчезна мистериозно

 Varna24.bg Надрусан с морфин, Плъха бягал 110 м с патрон в гърдите. В съда майката на убития изиска да ѝ бъде върнат златен синджир - прокурорът обаче разясни, че ланецът не е неин, а е конфискуван от вкъщи на лекаря.

Жената на Джевизов пък изиска 150 хиляди лв. кръвнина, само че не съумя да потвърди, че той е татко на детето ѝ, и си потегли от залата. Невинен за съзнателно умъртвяване на Георги Джевизов - Плъха при превишаване на рамките на неизбежна защита и отговорен за нелегално владение на оръжие и 17 патрона, за което бе наказан на 2 година отнемане от независимост условно. Това наказване получи пловдивският рентгенолог доктор Иван Димитров на 18 юли. Процесът завърши за ден - по съкратения ред, с признание на всички обстоятелства и без разпити на очевидци.

В залата се разбра, че револверът “Валтер " на 49-годишния доктор не е открит, конфискувани са само боеприпасите, написа " 24 часа ". Самият лекар е декларирал по време на следствието, че е пуснал оръжието си в резервоар за боклук до Университета по хранителни технологии, който е надалеч от вкъщи му. Криминалистите не са го намерили в нито един резервоар в региона на вуза.

Адвокатът на родителите на Плъха - Красимир Елдъров, изрази подозрение в съда, че револверът въобще е бил хвърлен на боклука.

“Ако пък е бутнат там, не може да се изгуби току-тъй. Това е желязо и дрънчи. Има възможност оръжието да е попаднало в злонамерени ръце и с него да бъде осъществено закононарушение ", добави юристът.

С въпросния “Валтер " доктор Иван Димитров се сдобил преди 2 година Защо му е бил нужен, не стана ясно на делото.

Във съдбовната нощ на 2 март 2018 година към 1,30 ч Димитров го взел със себе си, с цел да види какво става в гаража му на двора. Забелязал, че вътре свети, само че след това лампата угаснала.

Рентгенологът излязъл от вкъщи си и се доближил до помещението. На входа му попаднал на 38-годишния рецидивист Георги Джевизов, който бил струпал движимости на доктора и се готвел да ги изнесе.

“Стой, полиция, легни на земята ", извикал доктор Димитров. Апашът обаче почнал да го замеря с предмети - хвърлил нож и го ранил в крайници, а с железна табела го блъснал в ръката.

Стопанинът създал един изстрел във въздуха, а вторият бил по посока на нападателя. Улучил го в гърдите. Плъха изблъскал лекаря и хукнал да бяга.

“Джевизов е бил под въздействие на морфин. Вероятно затова е съумял да измине такова огромно разстояние ", съобщи юрист Георги Кутрянски, бранител на

доктор Иван Димитров.

Раненият обирджия е преодолял 110 метра, стигнал е до постройката на регионалната администрация в Пловдив, където се строполил върху капака на кола и умрял.

Според събраните доказателства през това време рентгенологът звъннал на собствен другар, с цел да търсят Плъха и възможните му съучастници. Преди да тръгнат по улиците в квартала, издирвали домашната котка Габриела на доктор Димитров.

“Първата му мисъл след стрелбата била да избави любимеца си ", уточни юрист Красимир Елдъров. В пледоарията си той акцентира, че “когато един безкористен жител забележи апаш, звъни на 112 ". По думите му в съответния случай лекарят се изживял като служител на реда Излизайки да търси из квартала крадеца, сграбчил 24-сантиметрова желязна брадвичка, която в долния си край е отвертка. Адвокат Елдъров настоя сечивото да бъде показано на процеса, поради което бе дадена 2 часа отмора, с цел да бъде донесено от II РПУ в Пловдив, където се пазят материалните доказателства.

В показанията си на досъдебното произвеждане дамата на доктор Иван Димитров - Жулиета Желязкова, декларирала, че въпросната брадвичка той държал вечер до леглото си, откогато крадци се вмъкнали на първия етаж в кооперацията им.

“Не отива на един почитан доктор да върви като касапин с секира и револвер ", отсече юрист Елдъров. Той добави, че след стълкновението с Джевизов докторът се опитвал да заличава записи от камери на съседи. Някои били изтрити, само че други - не. Точно от видео криминалистите схващат кой е гръмнал крадеца и арестуват медика. Той беше зад решетките от 2 до 6 март, а хиляди стачкуваха в негова отбрана.

До това се стигна, откакто жена му Жулиета Желязкова съобщи пред медиите, че Плъха се е опитал да влезе в дома им, до момента в който цялото семейство е било вътре. После се разбра, че във въпросната нощ самата тя и двете им деца са били при родителите ѝ в Крумово.

Защитниците на рентгенолога - юристите Георги Кутрянски и Гено Василев, са безапелационни, че той е бил подложен в обстановка на неизбежна защита, а не на превишаване на рамките ѝ, каквото е обвиняването.

“Ако Джевизов не беше нападнал клиента ми, резултатът нямаше да е подобен ", сподели Кутрянски. Той уточни, че медикът е бил нападнат от Плъха нощно време, изненадващо и отблизо разстояние. Рентгенологът е употребявал оръжие, с цел да се отбранява. По тази причина би трябвало да бъде оневинен.

“Съжалявам за всичко, което стана. Аз съм доктор, предназначен да се грижа за човешкия живот. На толкоз доста хора съм оказал помощ, само че тогава защитавах живота си ", бяха последните думи на доктор Иван Димитров в съда.

Прокурор Георги Пенев настоя за условно наказване при превес на смекчаващите виновността условия. И акцентира, че става дума за персона с извънредно ниска степен на социална заплаха. Освен това рентгенологът оказал интензивно подпомагане на проверяващите.

Преди произнасянето на присъдата присъстващите в залата станаха очевидци на комична преживелица. Майката на Плъха - Златка Атанасова, изиска да ѝ бъде върнат солиден златен синджир, дълъг 76 см, с кръст, за който твърдеше, че е на сина ѝ.

Д-р Иван Димитров пък изясни, че бижуто му е харизано преди 20 година от родителите му след тяхна екскурзия в Гърция. Прокурорът разясни, че медальонът е конфискуван от вкъщи на лекаря при претършуване след прострелването на Плъха.

Съдът отхвърли гражданските искове на родителите му за 300 хиляди лева обезщетение с претекст, че те ще затруднят процеса.

На същото съображение не бе призната и молбата на Надежда Стоева за 150 хиляди лева кръвнина - тя е живяла на фамилни начала с Джевизов. Адвокатът ѝ Денис Хюсеин съобщи, че право на отплата има и нейният невръстен наследник, чийто биологичен татко бил Плъха. В акта за раждане обаче е вписан различен мъж. Според Надежда тя била разграничена с него и тогава забременяла от Джевизов. Защитникът ѝ в началото настоя да се направи експертиза за бащинство на хлапето, само че след това го отдръпна.

Като разбра, че искът ѝ няма да се преглежда, младата жена си потегли и не дочака присъдата. Преди това се разплака пред публицисти и сподели, че докторът заслужавал затвор до живот, тъй като ѝ лишил мъжа и бащата на детето.

“Ще апелираме наказването. Желанието на майката и бащата на Джевизов е за дейно наказване на доктор Димитров ", съобщи юрист Елдъров. Все още не е ясно дали и прокуратурата ще стачкува, откакто лекарят бе оневинен по обвиняването за ликвидиране при превишаване на рамките на неизбежна защита.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР