Varna24.bg.Мъжът и жената в кожени дрехи невъзмутимо си направиха снимки

...
Varna24.bg.Мъжът и жената в кожени дрехи невъзмутимо си направиха снимки
Коментари Харесай

Рокери-туристи се паркираха по ларгото, прехласнати по паметник

Varna24.bg.

Мъжът и дамата в кожени облекла индиферентно си направиха фотоси за спомен с националният воин, приемайки го като туристическа атракция. След това си потеглиха, като извадиха шанс, че не попаднаха на чиновниците на общинска полиция и Министерство на вътрешните работи, които тези дни интензивно обикалят центъра на Варна поради нарушителите в " синята зона ". 

Ето и историята на паметника:

След подписването на Ньойския кротичък контракт /влезнал в действие на 9 август 1920 г./ България предава част от Южна Добруджа на Румъния. В този интервал огромна част от добруджанци пристигнали във Варна. През 1929 година във Варна в зала " Съединение " било учредено Варненско добруджанско сдружение. Именно то дава концепцията за изграждане на паметника на Стефан Караджа. Изпълнението на паметника било предоставено на статуя Кирил Тодоров, станал изключително известен след изработката на паметника на Васил Априлов в Алеята на Възраждането. Същевременно обаче, Южна Добруджа била върната на България и в радостна та вест въпреки паметника да бил подготвен и подложен на мястото си на 10 септември 1940 година, сдружение все не намирало време. Все отново на 10 ноември 1940 година дружно с кмета и доста жители паметника бил открит. 

Стефан Караджа или Стефан Тодоров Димов е роден на 11 май 1840 година в село Ичме - през днешния ден Стефан Караджово. Известен е с революционното си дело, участник в българското национално-освободително придвижване. Заедно с Хаджи Димитър отпред и чета от 129 души, на 6 юли 1868 минават река Дунав. В багра в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и e покорен. На 31 юли 1868 година е обесен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР