Varna24.bg.Жилищната кооперация в местност Св. Никола“, която се намира близо

...
Varna24.bg.Жилищната кооперация в местност Св. Никола“, която се намира близо
Коментари Харесай

Майки с бебета остават без вода в жегите в Св. Никола“, плащат за аварии на ВиК Варна

Varna24.bg .

Жилищната кооперация в околност " Св. Никола “, която се намира покрай " Виница ", има построена законна мрежа за водоснабдяване от 15 м. и 39 м. канализация, които обаче при построяването са захранени от частно построен тръбопровод.

Цялото ползване на хората от 5 къщи и тези от кооперацията се регистрира на един водомер, който се намира в частен имот. Наскоро при ремонтни работи след ВиК повреда се пука частния тръбопровод и голямо количество питейна вода изтича подпочвено. Сметката за изтеклата вода обаче се разпределя сред всички клиенти, регистрирани на еднакъв водомер. Отделно от това притежателят на парцела, в който е водомера, има бунар и не се вълнува изключително от това дали водата ще бъде спряна или не. Точно това се случило обаче след следващата повреда, когато се оказва че на обща отговорност живеещите в кооперацията и къщите би трябвало да заплатят сума от 8 000 лева Докато чака дължимото водното сдружение стопира водата на клиентите, а измежду тях и фамилии с бебета.

" За ВиК нашата кооперация не се води като клиент, макар че точно те са присъединявали водопровода към частния. Още тогава е трябвало да има самостоятелни партиди, които не са открити. Оказва се, че още при приемането на жилищната постройка е трябвало да има тръбопровод и партида, по какъв начин и за какво е закрита не е ясно. Ние поискахме инспекция от кметство " Приморски “, с цел да открият има ли нарушния при узаконяването на постройката. Освен това сме пуснали тъжба в прокуратурата. Направихме среща с правист, само че от ВиК отхвърлят да одобряват, че носят отговорност за обстановката,в която се намираме. Пуснахме тъжба до шефът на водното сдружение, господин Валентин Вълканов. Не знаем стигнала ли е персонално до него, само че получихме неуместния отговор, че тяхното отчитане от общия водомер е положително.

Странното е, че точно те са правили водопровода, а не са поставили водомер. Оказа се, че тръбата на водопровода е с по-малък цол от тази, планувана по план при построяването на мрежата. Сега ни декларират, че ние би трябвало да узаконим и частния тръбопровод, при изискване че ВиК Варна са вземали решение да ни причисли към него.

По закон отчитането на всеки клиент би трябвало да става на границата на парцела, а не през 10 парцела. ВиК сами са си дали позволение за присъединение преди години, а в този момент ние би трябвало да плащаме за легализиране на непознат тръбопровод. Ние, живеещите в кооперацията, тръбопровод на наше име нямаме. В същото време би трябвало да платим течовете на този частен тръбопровод, направени след прекосяване на тежки машини и повреда на ВиК. Стигна се до там, че бяхме съгласни да платим непознатата сметка, която в този момент е към 5 хил.лв., да преглътнем " горчивия хап “, с цел да ни пуснат водата. Но това не взема решение казуса, тъй като към този момент 4-5 пъти се стига до една и съща задънена улица. Ние желаеме пардити и всеки да си заплаща потреблението. От ВиК не желаят да ни разкрият такива.

Бяхме подготвени да си купим електронни водомери, всяко семейство щеше да задели по към 200 лева, зада е правилно отчитането. Юрист ни посъветва да станем АД с ВиК, с цел да им платим течовете и загубата само че вадата по тяхна виновност. Аз съм с 4-месечно бебе и не мога да ви опиша по какъв начин се оправяме, когато ни стопират водата в тази горещина.

От регион " Приморски “ при инспекцията откриха нарушавания, написаха наставления до ВиК Варна да ни открият партида. Но нищо не се случи. Питаме докога ние ще плащаме за техните повреди и докога прокуратурата ще мълчи, с цел да прикрива очевидни нарушавания на правата ни? По принцип в сигнала до прокуратурата сме декларирали, че нямат право да ни стопират водата без предизвестие, както вършат, тъй като водата е стока от първа нужда. Да не говорими за това, че никой не ни обезпечава водоноска. ", показа за медията ни домоуправителят на кооперацията.

Ето и текста на жалбата, изпратен до ВиК Варна:

" Г-н Управител,

В качеството си на притежател и домоуправител на жилищна постройка, находяща се в гр.Варна, м-ст " Свети Никола “ с административен адрес ул. “Арх.Константин Бойчев “ №2 депозирам актуалната тъжба за следното: 1. Жилищната постройка към сегашния миг няма открита партида на основен водомер за отчитане на етажната благосъстоятелност, респективно липсват самостоятелни партиди на обектите в постройката. 2. Управляваното от Вас сдружение изисква от нас като притежатели да заплатим водопроводен теч по Вашата мрежа в размер на почти 8000 лева

Жилищната постройка е призната в употреба през 2009г. за което прилагаме нужните документи. Блокът дава отговор на всички условия все още на узаконяването му, с цел да бъде обособен обект за отчитане към ВиК оператора. Изградени са тръбопровод и канализация, водопроводно отклоняване и канализационно отклоняване за постройката от ВиК – Варна, признати от ВиК – Варна и благосъстоятелност на ВиК – Варна. Към момента, постройката освен няма самостоятелна партида, само че се регистрира на основен водомер дружно с още 4-5 парцела /не е ясно тъкмо какъв брой са/, които парцели съставляват къщи с дворни места

Този факт за нас, като притежатели в режим на етажна благосъстоятелност е неприемлив. От години се опитваме да открием партида за жилищната постройка, само че ни се отхвърля по неразбираеми и голословни аргументи.  Проблемите стартират от 2015г., когато по водопроводната мрежа към която се причислява мрежата на блока, се установяват три теча. Не сме известени за тези течове от титуляра на партидата  с №1712129 Искър Минчев, като от нас същият изисква да ги отстраним и платим за наша сметка, с цел да бъде възобновено водоподаването. Същото лице ни е препродавало вода през годините, защото не ни предоставяше номера на партидата по която става отчитането. В момента получаваме закани от сдружението за прекъсване на водата, заради неплатени дължими суми, които суми не са в резултат на неплатена консумация, а в резултат на течове по водопроводната мрежа, която не е наша благосъстоятелност, нито наша отговорност. 

Задаваме Ви следните въпроси: • Защо за постройката не е открита партида за отчитане на водата? • Защо ВиК – Варна изисква от нас да заплатим течове по мрежа, която не е наша благосъстоятелност и поддръжка? /цитирам отговор на ДКЕВР/

Какво съставлява водопроводното отклоняване и чие обвързване е поддръжката му?

Водопроводното отклоняване е сектор от водоснабдителната система и се състои от водовземна част, водопроводни тръби и водомерен възел, и се поддържа от и за сметка на В и К оператора. При определяне щета на водомер на водопроводното отклоняване или несъответствието му с условията на Закона за измерванията, В и К операторът подменя средството за премерване за своя сметка. Задължение на В и К оператора е построяването и поддържането на водопроводното отклоняване, както и на водомера, на това водопроводно отклоняване, по който се регистрира и заплаща изразходваното количество вода. Такива са водомерите на къщи с дворни места.

Водомерите в здания, в режим на етажна благосъстоятелност след водомера на водопроводното отклоняване, каквито са апартаментните водомери в блоковете, са благосъстоятелност на и с дворни места.

Водомерите в здания, в режим на етажна благосъстоятелност след водомера на водопроводното отклоняване, каквито са апартаментните водомери в блоковете, са благосъстоятелност на потребителите, и същите дават отговор за техните ремонт и поддръжка.

Разчитам на Вашата бърза и съответна интервенция за разрешаването на този проблем, като прилагаме документи, които потвърждават законността на построената от Вашето сдружение мрежа за зареждане на жилищния блок.

Ето и отговора от ВиК Варна:

Във връзка с постъпила Жалба с вх. № Ж-9 от 06.02.2017г. и след обзор на преписката. Ви уведомяваме за следното:

1.    По първият Ви въпрос:

Жилищната постройка няма открита партида на общ /приходен/ водомер, защото уличният тръбопровод към който е построена връзката към ПЕВП Ф 90 не попада в базата данни на " ВиК- Варна “ ООД с информация за въвеждане в употреба и не е в активите на сдружението, заради което меренето на водните количества се прави във водомерна шахта наоколо до парцела. Посоченото от Вас водопроводно отклоняване е направено след общ водомер с абонатен номер 1712129 на името на Искър Стоянов Минков. Със мнение изх. № 4864-а от 26.11,2008г. на " ВиК - Варна " ООД по отношение на: Уличен тръбопровод и битова канализация за п-л № 1-1390, кв.19, м. " Св.Никола ", гр. Варна, документално сте били известени, че " връзките са след основен водомер “.

От горната фактическа конюнктура следва, че може да се открие партида за Жилищна постройка УПИ I -1390 след въвеждане в употреба на съществуващия тръбопровод ПЕВП Ф 90 и предаването му по надлежния ред на ВиК оператора.

2.    По вторият Ви въпрос:

Относно отговорностите за изразходвана и потребена вода след общ водомер ВиК оператора не може да изрази мнение за вероятно зародили течове по вътрешната водопроводна мрежа. Съгласно член 8 алинея 4 от ОУ на Дружеството, водомерната шахта и вътрешната водоснабдителна мрежа след водомерния възел на водопроводното отклоняване са благосъстоятелност на потребителя, те се построяват и подържат от и за негова сметка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР