Varna24.bg Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете

...
Varna24.bg Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете
Коментари Харесай

Започна ремонтът на Търговската гимназия във Варна

 Varna24.bg Бивши и сегашни възпитаници от
ВТГ " Г. С. Раковски ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Започна ремонтът на Варненската комерсиална гимназия " Георги Стойков Раковски ", видя кореспондент на Varna24.bg .

Училището е спечелило финансиране по план " Региони в напредък “. Изпълнението на заложените по плана действия ще допринесат до цялостна - външна и вътрешна реорганизация на сградния фонд и прилежащите дворни площи, възобновяване на част от обзавеждането и употребяваното съоръжение. Размерът на инвестицията е 1,3 благ.лв. Очаква се при ремонтите да няма съществени промени по структура на постройката, като задачата е да бъде непокътнат обичайния й образ.

До привършване на ремонтните действия учениците на гимназията ще се образоват в постройката на ОУ " Стоян Михайловски " в Кайсиева градина, обясни за медията ни началникът на РУО Варна Венцеслава Генова. 

Ето и повече исторически детайлности за централното варненско учебно заведение:

Варненска комерсиална гимназия " Георги С. Раковски “ е учебно заведение, чиято съществена цел е подготвянето на добре профилирани фрагменти за дребния и междинния бизнес в града и страната, както и деен участник в разнородни интернационалните и европейски планове за оптимална подготовка на възпитаниците на учебното заведение и с цел да бъдат те конкурентно-способни на интернационално равнище.

На 6.IX.1904 година учебното заведение публично отваря порти под наименованието " Търговско практическо учебно заведение – гр. Варна “ при Варненската комерсиално индустриална камара. Помещава се в частно здание. Първият шеф на учебното заведение е Цани Калянджиев (до 15.IX.1924 година). Училището стартира своето действие с 65 ученика, разграничени на две паралелки с тригодишен курс на образование.

През 1906 година е признат Закон за комерсиалното обучение, регламентиращ два вида търговски учебни заведения – нисши и междинни. Курсът на образование става четиригодишен, с по-голям достъп до общообразователни предмети.

През 1912 година Варненската търговско-индустриална камара стартира строителството на учебното здание. През 1914 година към този момент се водят първите образователни занятия в него.

От 1923 година курсът на образование става 5-годишен.

На 16 юни 1937 година по случай раждането на престолонаследника княз Симеон Търновски, Учителският съвет в особено съвещание взема решение да помоли за снизхождение Н. В. Царя учебното заведение да носи името на Н. Ц. В. Престолонаследник княз Симеон Търновски. На 28.VII.1937 година с писмо № 2808 Канцеларията на Н. В. Царя уведомява, че Н. Величество Царя на драго сърце дава единодушието си учебното заведение да се назова на името на Н. Ц. В. княз Симеон Търновски.

От 1 септември 1943 година учебното заведение става държавно и се назовава Държавна комерсиална гимназия " Цар Симеон II “.

От 1950 година учебното заведение носи наименованието " Стопански колеж “.

От 1952 година учебното заведение става Техникум по стопанска система с патрон " Георги Стойков Раковски “ (до май 2003 г.).

До 1989 година Техникумът по стопанска система приготвя междинни стопански фрагменти, като образованието е на правилата за системно и съразмерно развиване на стопанството.

От образователната 1989/1990 година Техникумът по стопанска система прави действителни опити за насочване на образованието към условията на пазарна стопанска система. За шеф е назначен Димитър Костадинов. Работи се по образователна документи " Икономика и пазарна политика ", с трендове за одобряване от МОН. Разраства се разнообразието от специалности.

На 13 юни 1990 година е одобрена специалността " Стопански мениджмънт “ – една паралелка с интензивно проучване на британски език, с банкет от цялата страна. Това е първата паралелка с одобрен банкет след седми клас в икономическите учебни заведения в страната.

През 1992 година е осъществен банкет на възпитаници в 7 паралелки: 1 след VII клас; 6 след VIII клас. За първи път квотата за банкет е 13 девойки и 13 момчета в паралелка от 26 ученика.

От 1996 година Техникумът по стопанска система е одобрен за сътрудник и едно от петте пилотни учебни заведения по българо-австрийски учебен план, дружно с икономическите учебни заведения в София, Монтана, Бургас и Стара Загора.

През 1997 година Техникумът по стопанска система кандидатства по плана ФАР за икономическите учебни заведения, като създава документи взаимно с колектива от Търговската гимназия в гр. Стара Загора. През 1998 година по стратегия ФАР е оказана основна материална помощ на учебното заведение на стойност 33 000 екю. Оборудвана е зала за Учебно – подготвителните компании и 2 зали по информатика. Специалностите след 7 клас по двата плана са със засилено проучване на два западни езика – британски и немски.

През месец януари 2001 година е получено предложение за присъединяване в нов план – Създаване на районна мрежа за икономическо обучение на учебно равнище " Партньорство сред албански, български, македонски и румънски стопански учебни заведения “ – EKONET.

През май 2003 година Техникум по стопанска система " Г. С. Раковски “ е преименуван на Варненска комерсиална гимназия “Г. С. Раковски “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР