Варна. Войната е организирана въоръжена борба между държави или обществени

...
Варна. Войната е организирана въоръжена борба между държави или обществени
Коментари Харесай

Младен Николов, ветеран от Втората световна война: Незабравими ще останат спомените ми за боевете за овладяване на кота 923 в сръбско

Варна. Войната е проведена въоръжена битка сред страни или публични групировки за реализиране на избрани стопански или политически ползи, териториални, етнически, религиозни и други. Войната е продължение на политиката с други средства, т.е. противоречивите въпроси сред обособените страни да се вземат решение не по кротичък път, а по пътя на войната. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна полковникът от запаса Младен Николов във връзка годишнината от началото на Втората международна война през 1939 година.
На този ден през 1939 година с нападението на Германия над Полша е сложено началото на Втората международна война. Втората международна война се води в интервала 1 септември 1939 година – 2 септември 1945 година. В нея вземат участие 61 страни, 80% от популацията на Земята. Военни дейности се водят на териториите на 40 страни. Воюващи страни са страните от така наречен Ос – Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Полша, Чехословакия и други
Младен Николов е на 93 години, роден е през 1924 година в плевенския край. Участник е в антифашистката битка като партизанин в плевенския партизански отряд „ Васил Левски “, 11-та военна оперативна плевенска зона, по-късно доброволец на фронта през първата фаза на Отечествената война. Живее във Варна от 1951 година.
„ Втората международна война стартира на 1 септември 1939 година, причините-преразпределение на към този момент поделения свят и благосъстояния, завземане на нови територии, страни, техните земи, земни и подземни благосъстояния. 9 септември ме завари в Плевен, бях партизанин. Там проведоха доброволческа партизанска рота, в която се включиха над 80 души – партизани, политзатворници, концлагеристи и други. 10-12 дни имахме образование, след което ротата стана част от 4-ти пехотен плевенски полк – трета тайфа. Изпращането стана в края на септември, началото на октомври на остарялата гара в Плевен. Беше извънредно вълнуващо събитие, цялата гара и влаковата комбинация бяха окичени със флагове и портрети на Сталин и хиляди хора пристигнаха да ни изпратят на фронта със сълзи на наслада и вяра, че ще се върнем спечелили и живи “, описа Младен Николов. По думите му бойците пътували три дни до гарата в Пирот, по-късно траяли до реката. „ Бях дружно с още един доброволец, приятел от моето село, дружно учихме, станахме партизани и бяхме дружно на фронта. Водехме военни дейности дружно с полка и дружината за преодоляване на редица обитаеми места в Сърбия, тъй като военните дейности основно бяха в Сърбия – Ниш, Прокупле, Нови пазар, Рашка, само че за мен, като участник във Втората международна война и като доброволец, незабравими ще останат спомените ми за боевете за преодоляване на кота 923 – връх, ангажиран от германците. Целта беше завладяване на този шнур, с цел да се открие път на нашата войска към Прищина и по този метод да се загради пътя на изтеглящата се от Южна Македония немска войска – дивизията на принц Ойген “, добави Младен Николов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР