Варна. Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се

...
Варна. Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се
Коментари Харесай

Варна: Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе в града

Варна. Воден флашмоб в поддръжка на донорството и трансплантациите се организира във Варна, оповестиха от пресцентъра на Медицинския университет-Варна . Изпълнението бе на девойките от тима по синхронно плуване „ Албатрос “–Варна и е част от осведомителна акция, отдадена на донорството и трансплантациите, която се организира със съдействието на Astellas и с поддръжката на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, УМБАЛ " Св. Марина " Варна, МУ-Варна, Община Варна и medconsult.bg. В края на осъществяването, което приключи с огромно сърце, във въздуха полетяха червени балони в памет на донорите с техните имена. Варненската университетска болница е измежду водещите в страната по осъществени донорски обстановки, като в интервала 2005г. – 2018г. са осъществени 48 обстановки, при които над 230 пациента са били трансплантирани. На събитието участваха трансплантирани пацциенти от цялата страна, които са получили най-ценния подарък – живот, както и проф. доктор Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна.
Трансплантациите са едно от чудесата на съвременнта медицина, с помощта на което стотици хора по целия свят, за които това е единственото допустимо лекуване, получават късмет да живеят. Трансплантацията на органи е от жизненоважно значение за лекуването и качеството на живот на пациенти, живеещи с разнообразни положения, които засягат черния дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове и други Основна концепция на акцията е хората да познават значимостта от донорството, с цел да може всеки да направи умишлен и осведомен избор, в случай че изпадне в обстановка, в която би трябвало да вземе решение за даряване на органите на собствен непосредствен. В момента над 1000 българи са в листата на чакащи за трансплантация на бъбрек. По информация на Агенцията по трансплантации, която от 1.04.2019г. е част новата Изпълнителна организация " Медицински контрол ", през 2018г. в България са осъществени 16 донорски обстановки при пациенти, изпаднали в мозъчна гибел, а през 2019 - 3. В резултат на това за този интервал над 40 пациента са получили късмет за нов живот, като са били трансплантирани бъбреци на 22 пациента, черен дроб на 14 и сърце на 5 индивида. Според статистиката България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа, като една от аргументите е ниската осведоменост на обществото за този развой, за напредъка на медицината и за опциите за нуждаещите се пациенти.
Мозъчната гибел е необратимо положение, при което централната нервна система на човек окончателно престава да действа, а функционалността на всички останали органи се поддържа изкуствено. Две са най-честите аргументи да се стигне до мозъчна гибел: катастрофи и солиден мозъчен кръвоизлив. Честотата, с която се случва мозъчната гибел, без увреждане на останалите органи, е към 50 случая годишно на 1 000 000 население в целия свят. Само неголяма част от донорските обстановки съумяват да бъдат осъществени, като при 1 донорска обстановка може да бъде избавен животът на 7-8 индивида.
Трансплантацията е освен това от животоспасяваща интервенция! Тя преобразява качеството на живот на пациенти, страдали с години, а донорството е персонален избор на доброта и човещина!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР