Варна. Варненецът д-р Красимир Петров заложи на живот между скалпела

...
Варна. Варненецът д-р Красимир Петров заложи на живот между скалпела
Коментари Харесай

Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Варна. Варненецът доктор Красимир Петров заложи на живот сред скалпела и самолетния билет и преди няколко седмици се трансформира в българина, посетил всички 196 самостоятелни, интернационално приети страни в света, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна Голямото пътешестване за коремния хирург, който трета година е изпълнителен шеф на незабавната болница на българския Североизток - “Света Анна - Варна ”, стартира, когато той изпълва Христова възраст. Преди да навърши 33, докторът-пътешественик е излизал единствено в три страни. Първата е Румъния. Наскоро финишира мегамаратона в 196-ата си точка на идване и престояване - Молдова и по този начин нагледно пропътува 440 километра, колкото разделят столиците на първата и последната посетени страни, вместо за 25 минути /толкова трае самолетният полет от Букурещ до Кишинев/ за четвърт век и преминавайки през 194 страни.
Началото на огромното пътешестване на варненеца стартира в най-ранно детство - с бабините приказки и разказите на татко му. По-късно минава през обичаните на момчетата истории на Жул Верн и Майн Рид. Свой дял в бъдещото огромно голямо странствуване имат отрупаните с книги лавици на Руската книжарница /любима на генерации варненци, до момента в който я имаше/, на пешеходната улица в морската столица - “Княз Борис I ”.
В началото на Христовата възраст прави няколко автобуса като корабен доктор. Включва се и в няколко алпийски експедиции. “В манията да се опиташ да видиш всичко, знаейки, че това е невероятно завъртях колелото ”. Така докторът-пътешественик обобщава през днешния ден, през погледа на времето, началото на своето пътешестване по 196 маршрута до всички точки на света.
Първият автобус като корабен доктор доктор Петров прави до Китай. По разписание пътуването би трябвало да завърши за 2 месеца, само че продължава 7 - през 14 страни.
Следват няколко автобуса с транспортен съд, серия проведени пътувания, Хималаи, Южна Америка и още доста.
“В началото водещо е любознанието. После идват туристическата пристрастеност, ползата към необикновеното и отварянето на сетивата към обаянието на джунглата в Централна Африка, да вземем за пример ”, проучва огромната си пристрастеност пътешественикът доктор Петров.
Завидният опит на индивида, обиколил всички 196 приети страни в света, е безапелационен, че щастието от всяко пътешестване е въпрос на настройка и настройки на сетивата.
„ В всеобщия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината. А тя е простичка: Можеш да обиколиш Африка без двуцифрено число ваксини. Единствената наложителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази срещу жълта тресчица. Добре е да има и хепатитна, само че е под въпрос какъв брой работи тя. Личната хигиена е определяща, в това число и за другите паразитни болести. Работещата формула е остарялото колониално предписание: На пиеш небутилирана или непреварена вода и не ядеш неминала през огън храна и необелено растение. Най-сигурната отбрана против малария са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, изключително след залез слънце, когато излизат комарите. Това обаче е годно, в случай че престоят е под 3 месеца. Ако надвиши този период, избягването на маларията е съвсем невероятно ”, поучава докторът-пътешественик.
За най-дългите си пътувания той употребява неплатен отпуск. Над 2/3 от страните е посетил в режим на евтини пътувания - със спане в хостели, евтини хотели и хранене в локални заведения. Така обикаля Южна Америка, огромна част от Азия и половин Африка. В пари този вид пътешествия костват към 2000 $ - за посещаване на 4-5 страни. До влизането си в политиката картата на пътешественика е с маркирани повече от 150 посетени страни.
След сполучливото привършване на листата с всички 196 интернационално приети самостоятелни страни в света, доктор Петров признава, че има дестинации, в които не би стъпил наново, само че към Африка постоянно е подготвен да поеме отново.
“Природата в Африка, хората и тяхната визия за живота са доста разнообразни. Времето там тече друго. Бих се върнал постоянно там. Вероятно, тъй като мотото, по което се пробвам да пребивавам, гласи, че живеем поради грешките, които бихме създали още веднъж ”, признава хирургът-пътешественик.
Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР