Варна. Варна се оформя като морски град, а броят на

...
Варна. Варна се оформя като морски град, а броят на
Коментари Харесай

Варна: Областното ръководство на БЧК е поставило задача да се изготви концепция за въвеждане на обучение по плуване в училищата

Варна. Варна се оформя като морски град, а броят на умеещите да плуват не е толкоз огромен. Трябва да се обърне изключително внимание на уменията на децата да плуват и да се вкара образование в учебните заведения – начални, междинни и висши. За задачата Областното управление на Българския Червен кръст (БЧК) във Варна е сложило задача до два-три месеца да се изготви идея, която ще бъде импортирана в националния съвет на червенокръстката организация, до кмета и до регионалния шеф на Варна. Това сподели на конференция във връзка началото на Седмицата на водното избавяне ръководителят на Областния съвет на БЧК Илия Раев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По думите му от години градът няма изявен плувец на интернационално равнище, какъвто преди време е бил Илиян Русев и по тази причина би трябвало да се обърне внимание на плувната подготовка на децата. Раев даде за образец страна като Австралия, в която съвсем всички могат да плуват, а концепцията е хората да могат да предпазят себе си и фамилиите си от водни произшествия.
„ Преди 30-40 години имаше образование по плуване в трети клас. Възможно е по този метод да се обхване оптимален брой деца, с цел да се избегнат произшествия “, разяснява един от основателите на концепцията за възобновяването на образованието по плуване в учебните заведения - Вили Цеков, член на Областния съвет на БЧК. Според него неумението на един човек да плува е причина за случай. „ Ние, с цел да можем да развиваме избавителни умения в характерни техники, би трябвало да имаме хора, владеещи плуването. Когато вършим приемни курсове, доста хора идват, само че един претендент, с цел да стане избавител, би трябвало да има избрани качества. За страдание към 30% не могат да покрият нормата, макар че имат предпочитание, точно тъй като плувните им умения са незадоволителни и няма по какъв начин да ги вземем “, разяснява той във връзка курсовете за избавяне на басейн и на море, които Водноспасителната работа при БЧК провежда във Варна. Вили Цеков е акцентира, че червенокръстката организация във Варна ще направи всичко допустимо, като употребява всички вероятни принадлежности, повече деца да бъдат обучавани в морски умения.
„ Имаме съответни хрумвания, следва развиване. Вили Цеков и зам.-председателят Юлиян Страшимиров до два три месеца би трябвало до изготвят идея “, изясни Илия Раев. Той напомни, че по време на неотдавна провелия се във Варна Международен фестивал на здравните и червенокръстки филми, в доста от продукциите е обърнато внимание точно на водното избавяне по света. Той добави, че в града за събитието имаше представители от Националната асоциация по водно избавяне на Гърция, дружно с най-възрастния настоящ избавител – 90-годишния Лукас Бистаракис, който е бил във Варна преди 40 години за Международната седмица по водно избавяне.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР