Варна. Ученици от Варна изнесоха урок по толерантност по повод

...
Варна. Ученици от Варна изнесоха урок по толерантност по повод
Коментари Харесай

Ученици от Варна изнесоха урок по толерантност по повод Деня на спасяването на българските евреи

Варна. Ученици от Варна изнесоха урок по приемливост във връзка Деня на спасяването на българските евреи, съобщи кореспондент на Радио “Фокус ” – Варна . Децата, които са в разнообразни класове от варненската Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " Н. Хайтов " се включиха в отбелязването на Деня, в който хиляди български евреи са били избавени.

Инициативата е в границите на взаимно съдействие сред гимназията и Регионалната организация на евреите " Шалом ", като част от членове участваха на урока.

“България е страна, в която от епохи живеят спокойно разнообразни етноси, а най-ярко изражение на толерантността на българския народ е спасяването на 50 000 евреи от лагерите на гибелта на 10 март 1943 година В този героизъм без аналог в света са взели участие всички - политици, голям брой съсловни организации - на лекарите, художниците, учителите, столарите, пекарите и други, както и редови жители ", описаха учениците.

" Толерантността не е вродена, тя се възпитава и би трябвало да е взаимна ", уточни в изявление пред десетокласничка Елия Калдерон - последният жив концлагерист от лагера в Кайлъка, в който при пожар на 11 юли 1944 година умират 10 души и са ранени мнозина. След като описа спомените си от тези мрачни времена, 90-годишният мъж пожела на учениците се образоват, да бъдат работливи и да одобряват хората, без значение от етноса и религията им.

" Различията са хубаво нещо, тъй като постоянно можеш да научиш нещо ново от другия, а и в случай че всички сме идентични, светът би бил отегчителен. Преди 78 години нашите дядовци, баби, майки и татковци бяха избавени от българския народ. Бъдете горди с този факт!
А ние сме поели ангажимент да описваме историята на поколенията, с цел да не се повтаря в никакъв случай повече невижданото изтребване на хора, тъй като човешкият живот е скъп подарък ", съобщи ръководителят на Регионалната организация на евреите " Шалом " Олег Калдерон.

Директорът на учебно заведение “Н. Хайтов ” инж. Марийка Георгиева добави, че идната взаимна самодейност на сдружението и гимназията ще е тематична благотворителна галерия.

" Тук учат деца от разнообразни етноси и такива със специфични просветителни потребности. Придобитите през днешния ден познания те ще претворят в картини и пластики ", съобщи още инж. Георгиева.

Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР