Варна. Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в

...
Варна. Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в
Коментари Харесай

Варна: Трима души от града са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Света Марина“

Варна. Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „ Света Марина “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Мая Томова, шеф отдел ”Медицинска Паразитология ” към Регионалната здравна ревизия във Варна. Д-р Томова посочи, че не става въпрос за открит случай на трихинелоза във Варна. По думите й в края на предходната година пациентите са консумирали месо в Бургаско, където бе открито огнище на болестта, от прасе, закупено от домашно стопанство. Те са лекувани в болничното заведение, изписани са и са клинично здрави, добави доктор Мая Томова.
Трихинелозата е една от тежко протичащите паразитни заболявания при хората и млекопитаещите животни. Причинител на болестта е дребен кръговиден червей. Обичайни гостоприемници на паразита са дивите и домашни месоядни и всеядни животни – прасета, мечки, лисици, котки, вълци, чакали, порове, мишки, плъхове и други Животните се заразяват от умрели от трихинелоза мишевидни гризачи, а индивидът – при консумация на сурово или алангле месо и месни артикули – кайма, наденици, суджуци, луканки и други Трихинелозата протича доста разнообразно. Заболяването може да имитира над 60 други заболявания, като доста постоянно прилича грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни заболявания и други Тежестта на болестта зависи от количеството на паразита в употребяваното месо, от кратността и количеството на погълнатото трихинелозно месо, от степента на термичната обработка на месото, както и от имунобиологичното положение на човешкия организъм.
Заболяването стартира най-често от 5 до 25 дни след консумация на инфектирано с трихинели месо. Оплакванията са стомашно-чревен дискомфорт, последователно засилваща се изнемощялост и висока температура, достигаща 40-41°С, неповлияваща се от антибиотично лекуване. Появяват се и отоци към очите, веждите и клепачите. При тежко протичане отоците обгръщат тялото и крайниците. Много присъщи също са обрив по тялото, болки при гълтане, дъвчене, дишане и въобще при придвижване. Повишава се и дразнимостта към светлина и звук. Преболедувалите лица остават с понижена продуктивност за нескончаем интервал от време. За да се избегне заболяване от трихинелоза, е належащо да се съблюдават следните правила – месо от домашна свиня или диво прасе да се употребява единствено след проучване за съществуване на трихинели от ветеринарните органи, защото по външен тип инфектираното месо не се разграничава от здравото, месо и месни артикули да се употребяват след доста добра термична обработка – печене, варене и пържене.
При поява на недоволства би трябвало да се търси неотложно здравна помощ от персоналния доктор и консултация с доктор паразитолог. Пазаруването на свинско месо и месни артикули – кайма, наденици, суджуци, кървавици и други, би трябвало да става от одобрени магазини и компании. Да се заобикаля консумация и дегустация на сурова кайма в процеса на подготовката й за термична обработка. Необходима е също добра термична обработка на добитото в персоналното стопанство или закупено от публичния бранш свинско месо и месни артикули, приготвени от него.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР