Варна. Служби от България и още 6 държави, под егидата

...
Варна. Служби от България и още 6 държави, под егидата
Коментари Харесай

Радослав Лазаров, Окръжна прокуратура - Варна: Служби от България и още 6 държави участваха в контролирана доставка на синтетична дрога от България до Холандия

Варна. Служби от България и още 6 страни, под егидата на организацията Евроджъст, са се присъединили в невиждана по рода си интервенция за разбиването на контрабандна скица за трафик на субстанции и артикули за синтетична дрога, импортирани през пристанището във Варна. С присъединяване на Варненската окръжна прокуратура, Върховната касационна прокуратура, ДАНС, Митница-Варна, служби на Министерство на вътрешните работи и магистратурите в Румъния, Унгария, Чехия, Австрия, Германия и Холандия, от страната ни е изпратена следена пратка от прекурсори. До приемането на 4300 литра от стоката в Холандия, двамата арестувани след това у нас ръководители на контрабандата, не схващат, че не те управляват доставката. Това изясни на конференция по отношение на интервенция за разкриването на контрабанда на над 16 тона материали за произвеждане на синтетична дрога изпълняващият функционалността областен прокурор на Варна Радослав Лазаров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По думите му веществото е минало през териториите на Румъния, Унгария, Чехия, Австрия и Германия. Обратно са получени представителни проби от прекурсора и експертиза, направена от холандска страна.
За времето на неповторимата интервенция са издадени над 20 молби за правна помощ и пет европейски заповеди за следствие. Проведени са и две координационни срещи в Хага през април и май тази година. След задържането във Варна на 51-годишния холандец Р. Писени и съучастника му 56-годишният белгиец К. Миделдорп, са разрушени две нарколаборатории в Холандия и една в Испания, добави още прокурор Лазаров. Двамата ще изчакат в ареста старта на делото Окръжния съд във Варна. То е за контрабанда на повече от 16 тона прекурсори и материали за произвеждане на синтетични наркотични субстанции. Стойността на предмета на закононарушението е оценена на почти 225 640 000 лв.. Р. Писени и К. Миделдорп са привлечени към наказателна отговорност за това, че в интервала от 26 януари 2017 година до 16 март 2018 год. в изискванията на продължавано закононарушение посредством потребление на документи с погрешно наличие, са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите управляващи над 16 тона прекурсори и материали за произвеждане на опиати след сговор между тях. Контрабандата е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.
Двамата подсъдими се срещнали посредством техни общи познати от престъпния контингент. Писени направлявал незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати, като суровините за производството набавял посредством директни производители от страни в Азия. Успял да построи и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето желал да доставя огромни количества кокаин. Трескаво търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, така наречената запушалка, да идват контейнери със неразрешените субстанции от трети страни. Давал си ясно сметка, че би трябвало да бъде преодоляна външна граница на Европейски Съюз. Мидедорп към този момент се бил открил да живее в България, като употребявал контакта си с българка, с която се срещнал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за интернационален трафик на 1 звук кокаин. Българката била наказана за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, записали и компания. Писени и Мидердорп общували между тях извънредно внимателно и с висока степен на нелегалност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след приемане на известието то автоматизирано се изтривало.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР