Варна. След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката

...
Варна. След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна отмени мярката за неотклонение на обвиняемия за двойното убийство във Виница, тъй като е невменяем

Варна. След две правосъдни съвещания Варненският апелативен съд анулира мярката за неотклонение, избрана по отношение на обвинения за убийството на двама души в квартал Виница, оповестиха от пресцентъра на съда. Любомир С. бе арестуван под стража през декември предходната година и за един месец бе настанен за психиатрично лекуване. Мъжът внесе искане за изменение на мярката, което на 17. март Окръжният съд във Варна отхвърли. Обвиняемият апелира пред актуалната инстанция.

В предходното съвещание съставът на Апелативния съд реши, че е неотложно правенето на съдебно-психиатрична експертиза, която да изследва здравословното положение на Любомир С. към сегашния миг, защото то е от извънредно значение за произнасянето по това произвеждане. За задачата мъжът бе настанен в профилирана болница.

Вещото лице удостовери диагнозата и на предходни специалисти – арестуваният страда от параноидна шизофрения. Заболяването нарушава способността му да схваща свойството и смисъла на осъществяваните следствени дейности. Това го лишава от психологична валидност да взе участие в правосъдно произвеждане. Според заключението на експертизата, по отношение на обвинения не може да бъде осъществена наказателна отговорност.

Междувременно през вчерашния ден Районен съд – Варна постанови наложително лекуване по отношение на обвинения, като лице, направило общественоопасно действие в положение на безотговорност.

Адвокатът на Любомир сподели, че трета експертиза открива заболяване, което изключва вменяемост и наказателна отговорност. То е съображение за преустановяване на наказателното произвеждане, затова е и спънка за изтърпяване на ограничения за неотклонение.

Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи, че задържането под стража би трябвало да бъде анулирано.

Апелативният съд се съобрази с изводите на вещото лице – че обвиненият не схваща естеството на производството, водено против него, и че не е разбирал свойството и смисъла на постъпките си, и не е могъл да управлява дейностите си към 9.12.2021 година, когато е осъществено закононарушението. Съставът взе под внимание определението на Районния съд, с което през вчерашния ден са наложени наложителни медицински ограничения.

Психическата невалидност на обвинения задължава съда да анулира мярката за неотклонение и не дава опция за установяване на друга.

Определението на Апелативен съд – Варна е дефинитивно.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР