Варна ще внесе искане за стопанисване на водоизточниците с минерална

...
Варна ще внесе искане за стопанисване на водоизточниците с минерална
Коментари Харесай

Варна си иска минералните извори! Ще ги управлява 25 г. при зелена светлина

Варна ще внесе искане за стопанисване на водоизточниците с минерална вода на територията на общината. Съветниците от ПК " Собственост и стопанство “ дадоха единодушието си кметът да подаде заявление до екоминистерството за ръководство и прилагане на сектори от залежи на минерални води. Срокът за внасяне на документа е до 31 януари 2019 година, след което до 14 дни министърът на околната среда и водите би трябвало да излезе с решение. Местната власт ще може да ръководи изворите за 25 години.

Общините от Северното Черноморие от дълго време желаят да стопанисват този скъп естествен запас, само че до лятото на 2018 година нямаха тази опция, защото находищата попадат на територията на няколко общини. Поради това беше невероятно ръководството и използването на минералните води да бъде предоставено на една община.

С ремонти в Закона за водите находищата бяха разграничени на сектори, чиито граници съответстват с административните граници на общините. Съгласно законовите промени общините към този момент ще могат да стопанисват сектори от находищата. Налице е опция община Варна да получи правото да ръководи и употребява минералните води от двата новосформирани сектора от залежи: №100 – регион " Североизточна България “, и №101 – регион " Варненски басейн “.

По време на съвещанието бе изказано мнението, че придобиването на минералните води ще е от огромно значение за развиването на туризма. Според съветници това ще помогне за одобряването на Варна като дестинация за четири сезона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР