Варна ще домакин на заседанието на Европейския борд по офтамология,

...
Варна ще домакин на заседанието на Европейския борд по офтамология,
Коментари Харесай

Проф. Групчева: Европейският борд по офталмология ще заседава за първи път във Варна

Варна ще хазаин на съвещанието на Европейския ръб по офтамология, което ще се организира на 22 и 23 февруари. Причината да бъде определена Варна е президентът на борда проф. доктор Христина Групчева, която е първата жена от Балканска страна отпред на организацията.

В морската столица се чакат експерти от Швейцария, Холандия, Белгия, Англия, Ирландия, Испания, Франция, Германия и Словения. Едно от решенията, които се чака да вземат участниците, е за втора дата за изпит за участие в борда. В момента той се организира единствено през месец май в Париж. Заради многото претенденти обаче ще има сесия и през есента в Берлин, заяви в изявление за Дарик проф. Групчева.

„ Има страни, от които претендентите са повече от 100 и не могат да бъдат обслужени едновременно. В Швейцария и Белгия изпитът е наложителен за признание на специалността. Много медици, приключили в България, считат, че това е техният билет в Европа. Издържаният сполучливо изпит дава правото да се сложи пред името купата FEBO, която е извънредно влиятелна ”, разяснява проф. Христина Групчева, която сега оглавява борда.

„ Българинът е доста любознателен и интернет му разреши да знае ужасно доста. Нашите експерти са на извънредно високо равнище, осъществят се прелестно и могат да се грижат за своите пациенти. Липсва ни единствено по-добрата инфраструктура ”.

Проф. Групчева се надява Очна болница във Варна да стане част от структурата на Медицинския университет, който да я ръководи и да влага в инсталация. Здравното заведение не е в положително финансово положение и приключи предходната година със отговорности от над 400 хиляди лева

Скоро на пазара ще се появи по-евтина леща, която ще се вгради в случаите на катаракта, заяви още проф. Групчева. Лещата ще се предлага като еднофокусна, само че ще е с продължен фокус и ще разреши да пациентите да виждат както далеко, по този начин и на приблизително разстояние. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР