Варна. Със съдействието на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и

...
Варна. Със съдействието на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и
Коментари Харесай

Варна: Със съдействието на Емил Радев и Тодор Балабанов църквата „Св. Дух” в село Приселци вече има нова камбана

Варна. Със съдействието на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов православният храм „ Св. Дух ” в село Приселци към този момент има нова камбана. Тя тежи 60 кг и е направена от казанлъшки майстори. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна .
„ Старата беше пукната, а в обновената черква към този момент се събират доста хора и все по-често се вършат сватби и кръщенета. Новата камбана е по-голяма и звънът ѝ огласява цялото село ”, описа кметът на Приселци Слави Кирязов. Той благодари на Емил Радев и Тодор Балабанов за благородния жест. „ Потърсихме ги за подпомагане и незабавно откликнаха. С дарените от тях средства църковната камбана беше закупена и към този момент е инсталирана, а до дни храмът ще има и нов иконостас. До края на годината следва той да бъде осветлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ”, сподели Кирязов.
Ремонтът на храм „ Св. Дух ” стартира през 2013 година с поддръжката на Община Аврен и донори. Сградата, която е издигната и осветена през далечната 1936 година, през днешния ден е изцяло актуализирана. Старият пръстен под е затрупан с настилка от гранитогрес, прозорците са завършени съгласно църковните догми и с сменена дограма, построени са санитарни пространства и пътеки, налични и за хора с увреждания, обезпечено е ново осветяване и озвучаване. Църковният двор също е напълно видоизменен – издигната е чешма, посредством план на общината е обособена площадка със уреди за игра на децата, засадени са 250 фиданки.
„ Ще подпомогнем и изографисването на храма, тъй че той да бъде напълно приключен ”, увери кметът на Община Аврен Емануил Манолов. Той осведоми, че сега се изографисва църквата „ Св. св. Константин и Елена ” в село Царевци. „ Имаме упоритостта планът да бъде осъществен до храмовия празник през май. Предвиждаме да бъде изографисана и църквата в Аврен ”, разяснява Манолов. Той добави, че ремонтите и изографисването на православните храмове са част от напъните на общината за запазване на културно-историческото завещание на Аврен.
„ За идната година планираме огромна акция за разпространение на значими обекти, които желаеме да утвърдим като туристически дестинации. Чрез планове разчитаме да осигурим в допълнение финансиране за социализацията на някои от историческите забележителности ”, добави Манолов. По думите му акцент в акцията ще бъдат средновековната цитадела Петрич кале, която се отличава с най-високите непокътнати до през днешния ден крепостни стени у нас, скалният манастир в местността Кешишлика край Аврен, резерватът „ Камчия ”, който поради своите неповторими лонгозни гори и впечатляващо биологично многообразие, е включен в листата на биосферните резервати ЮНЕСКО. „ Голям капацитет за привличането на туристи има и църковният комплекс в село Царевци, част от който са православен храм, килийно учебно заведение и работилници от ХVIII в., където планираме да възродим старите занаяти ”, изясни Емануил Манолов, като посочи, че на територията на общината е ситуирана и най-голямата спортно-учебна база на Балканите – в СОК „ Камчия ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР