Варна. С военен ритуал и факелна стража пред Паметника на

...
Варна. С военен ритуал и факелна стража пред Паметника на
Коментари Харесай

Варна: С военен ритуал и факелна стража в града беше отбелязана 133-та годишнина от битката при Сливница през 1885 г.

Варна. С боен обред и факелна стража пред Паметника на приморци, починали в Сръбско-българската война от 1885 година, във Варна довечера беше маркирана 133-та годишнина от борбата при Сливница, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . В тържеството взеха присъединяване курсанти от представителната рота на Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново. Те показаха хватки с пушка „ Манлихер “ М95.
Едно от най-отговорните участия на блока всяка година е на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската войска. В униформите на курсантите са вплетени детайли от юнкерската и подофицерска униформа от интервала на войните за национално избавление и обединяване. Оръжията, с които курсантите извършиха строевите хватки и придвижвания, са достоверни пушки Манлихер, пример от 1895 година. Пехотната пушка М 95 е дълга 127 сантиметра и тежи 3.8 кг без патрони. Подготовката и командването на представителния блок се реализира от капитан Ивелин Тодоров, който, като курсант, от пет години е в състава на блока. Представителният блок е формиран от курсанти от втори до пети курс, а хватките с оръжие, които те извършват, са част от строевата подготовка на бъдещите офицери.
По-рано пред паметника беше отслужена и заупокойна молитва. Събитието е проведено взаимно с Военноморските сили на Република България, Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “, Военно окръжие I-ва степен Варна, Община Варна, Варненска и Велокопреславска света митрополия.
Диана СТОЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР