Варна. С произведения на Емилиян Станев бе отбелязан Международният ден

...
Варна. С произведения на Емилиян Станев бе отбелязан Международният ден
Коментари Харесай

Варна: С произведения на Емилиян Станев бе отбелязан Международният ден на приказката в Народно читалище „Просвета 1927“ в града

Варна. С творби на Емилиян Станев бе маркиран Международният ден на приказката в Народно читалище „ Просвета 1927 “ във Варна. Читалището се включва за първи път в самодейностите във връзка Деня на приказката, който се отбелязва по целия свят. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Живка Минева от библиотеката към читалище „ Просвета 1927 “. „ Той се чества от 90-те години на предишния век, като първо е маркиран в Швеция като Ден на разказвачите на приказки и последователно се популяризира в целия свят като Ден на приказката. В този ден гласовете на разказвачите от целия свят се сплотяват, с цел да споделят всеки на своя език магията на една история “, съобщи Минева. Тя уточни, че задачата на събитието е да напомни на хората фактът, че приказките събират мъдростта на поколенията.
„ Приказките са събрали мъдростта на хората от доста епохи насам. С тях предаваме нашите познания на бъдещите генерации. Те обогатяват речника на децата тяхната просвета и е хубаво както баби, майки и дядовци да им четат приказки, по този начин и самите деца да се научат да четат приказки, тъй че да пораснат като умни и интелигентни жители “, сподели още Живка Минева. Според нея най-търсени в библиотеката на читалището са националните приказки от разнообразни страни, като да вземем за пример български, индийски и африкански.
На особено събитие в читалището са показани някои от най-популярните приказки на българския публицист Емилиян Станев, измежду които „ Пролетна разходка “, „ Палавница “, „ Кики и дъбовия сок “, „ Слънчевото зайче “ и „ Къщичка под снега “. Живка Минева означи, че за всички деца са били обезпечени маски на животни, с цел да се включат и те в разказването на приказките, като сами изиграят дребни сценки. Тя заяви също, че престои и седмица на детската книга от 1 до 7 април, като читалището още веднъж е подготвило доста изненади и игри за децата.
Бояна АТАНАСОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР