Варна. С минута мълчание и черни балони в небето жители

...
Варна. С минута мълчание и черни балони в небето жители
Коментари Харесай

Варна: С минута мълчание и черни балони в небето жители на града почетоха паметта на загиналите в катастрофи по пътищата на България

Варна. С минута безмълвие и черни балони в небето поданици на Варна уважиха паметта на починалите в произшествия по пътищата на България, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна. Десетки поданици на Варна се събраха пред входа на Морската градина в града на кротичък митинг под надпис „ Да спрем убийствата на пътя “. На колене и с минута безмълвие близки и родственици на починали в произшествия уважиха паметта им, след което пуснаха черни балони с надпис „ Да спрем убийствата на пътя “. Присъстващите раздаваха и стикери „ Карай мъдро, желая живот! “. С тези дейности те приканиха за по-строги наказания за нарушителите и санкции за убийствата на пътя.
Сред уредниците на митинга във Варна бе и майката на починалия в злополуката на входа на автомагистрала " Хемус " до Варна Никола Терзиев - Анелия. Тя напомни, че на специфична полемика при започване на месец юли неправителствени организации са показали законопроект за основаване на организация по сигурност на придвижването. Идеята се поддържа и от омбудсмана Мая Манолова. Войната по пътищата в България продължава към този момент десетилетия. Периодично се набелязват ограничения за ограничението й, само че без резултат. Затова жителите упорстват за лична отговорност и те я виждат само в основаването на организацията, която да управлява работата на всички институции, ангажирани с пътната сигурност. Решенията, взети по време на полемиката, са подадени в деловодството на Министерски съвет.
„ През 2011 година Европейски Съюз взема решение, че би трябвало да има десетилетие за дейни дейности за сигурност по пътищата 2011-2012. Изготвя се тактика и проект. Предлага се на България да направи такова звено, само че до този миг нищо такова не е направено. Няма проект, няма тактика, а война по пътищата има. Правителството сподели, че ще се бори против тази война, само че война се бори с война, само че то също няма проект и тактика. Затова специалистите взеха решение, че се постанова мигновено и по най-бързия метод да бъде основана такава организация, която ще проучва риска от пътни катастрофи ще прави оценка пътния травматизъм. Всички отраслови министерства ще се регистрират на тази организация, която ще бъде самостоятелна на директен доклад на министър-председателя “, уточни Анелия Терзиева.
Тя добави, че част от другите решения са положителни практики от други страни. Едно от тях е обвързвано с приемане на термина пътно ликвидиране, т.е. в случай че съзнателно се пристъпи законът – приложимост на алкохол, опиати, превишена скорост, лишаване на преимущество, закононарушението да не се квалифицира като непредумишлено ликвидиране, а като пътно ликвидиране, за което се търпи по-високо наказване. Майката на Никола прикани също младите водачи наложително да сядат зад кормилото с компаньон, както и да нямат право да ръководят мощни мотори и коли първоначално. В митинга довечера се включи и Радослав Ганчев, който е изгубил брачната половинка си в жестока злополука преди шест месеца. Той настоя за промени в Наказателния кодекс.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР