Варна. Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е

...
Варна. Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е
Коментари Харесай

Любен Добрев, собственик на животни от село Тутраканци: Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно

Варна. Регистрирането на свине за развъждане в задния двор е доста комплицирано, а в дребните обитаеми места всеобщо няма ветеринари разполагаем. Това разяснява по време на среща с омбудсмана Мая Манолова в Областната администрация във Варна, Любен Добрев, един от притежателите, непринудено предали за евтаназиране прасетата си в село Тутраканци поради заплахата от африканска чума, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По думите му животните, отглеждани в задните дворове на къщите, всеобщо не са регистрирани, тъй като процедурата е извънредно комплицирана. „ Ако желая да си купя записано прасе няма да ми продадат. Вече съм подал документи за развъждане на свине в заден двор. Но пет свине с марка никой не продава. Няма и ветеринари. Засегнати са и хора от близките села “, разяснява пред публичния бранител Любен Добрев, чиито 11 животни са били умъртвени преди 6 месеца в село Тутраканци.
Мъжът твърди, че гледа свине от 15 години и за това време нито един ветеринарен доктор не е минавал да го ревизира. Любен Добрев прикани ветеринарите да излязат от канцелариите си и да отидат на терен, да издават документи на хората по селата. „ С още един комшия сме подали документи за регистрация на обекти, само че няма от къде да си купим свине с марки “, изясни още той. Стефан Данаилов, който също е отглеждал свине в Тутраканци, изясни през днешния ден пред Мая Манолова, че преди 6 месеца, селото се напълнило с полиция и жандармерия. Деветте му свине били умъртвени за половин с електрошок и изнесени. Впоследствие се оказало, че животните не са инфектирани с заболяването африканска чума. „ Ако ни бяха предизвестили щяхме да вземем ограничения, тези животни нямаше да бъдат унищожени. Това са здрави животни. Вече 6 месеца нямаме никакъв отговор от никого, подписахме единствено едни заявления. На тези животни всеки малко или доста е разчитал. Дано някой ни чуе от ръководещите и от Агенцията по сигурност на храните, да дойдат и да ни кажат самостоятелно по какъв начин ще ни обезщетят “, настоя Стефан Данаилов. Той добави, че в случай че и срещата с омбудсмана остане без резултат, притежателите на евтаназирани животни ще съдят страната. За задачата засегнатите от ограниченията стопани към този момент са наели и юрист.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР