Варна. Регионална кръгла маса за обсъждане на проект на Национален

...
Варна. Регионална кръгла маса за обсъждане на проект на Национален
Коментари Харесай

Варна: Разработването на Национален план за действие за енергия от горска биомаса до 2027 година обсъждат на кръгла маса в града

Варна. Регионална кръгла маса за разискване на план на Национален проект за деяние за сила от горска биомаса се организира във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Участниците в кръглата маса имат опция да се срещнат с плана на Националния проект за деяние и да дадат своите рекомендации и мнения, които да бъдат взети поради преди правенето и одобряването на окончателния вид на Националния проект за деяние за сила от горска биомаса 2018-2027 година.
Националният проект за деяние за сила от горска биомаса цели посредством възстановяване на политическата и нормативната рамка и посредством въвеждане на нужните тласъци и модерни зелени технологии да бъде реализирана промяна на горивата от нискоефективни към високоефективни и многофамилни съоръжения, както и от изкопаеми към възобновими източници, какъвто е горскодървесната биомаса. Горската биомаса включва всевъзможни артикули, елементи от артикули, боклуци и останки от биологичен генезис от горските територии. Тя е възобновим и извънредно скъп запас, който към момента не се употребява задоволително дейно и пълноценно за произвеждане на сила., прецизираха специалистите по време на събитието.
Аналитичната част на плана на Национален проект демонстрира, че горите в България, вземайки поради техния видов състав, възрастова конструкция, генезис и други, разполагат със сериозен капацитет от горскодървесна биомаса за сила. Част от него е обвързван с нереализирането на отпадната дървесина, след реализирането на дърводобива. Данните за така нар. отпад, състоящ се от клони, вършина и други, огромна част от които остават на сечищата неизползвани, демонстрират съществуване на огромен запас от неизползвана отпадна дървесина, чието количеството варира за последните години от към 1 091 000 м3 за 2014 година до 1 402 000 м3 за 2016 година Реално потребените количества вършина за интервала са повече от алегорични.
Налице е огромен капацитет и в количествата дървесина, които сега се изнасят отвън страната, които главно са софтуерна дървесина и дърва за огрев и които през 2012 и 2014 година надвишават 1 млн. м3, като средногодишно за оценения интервал се изнасят 775 684 м3. Това количество може да бъде мощно понижено при развиване на мощности, пазар и други за дървесина, подобаваща за горскодървесна биомаса. Съществува сериозен капацитет и в основаване на така наречен „ енергийни култури “ от бързорастящи дървесни типове, като разнообразни типове и клонове върби, тополи, пауловния, за ускорено произвеждане на дървесина за сила.
Изготвеният в аналитичната част на Националния проект баланс на облата дървесина в страната демонстрира, че е налице един капацитет от дървесина, подобаваща за горскодървесна биомаса. Нейното по-широко потребление ще разреши понижаване на зависимостта от импорт на енергийни запаси, ще способства за сигурността на енергийните доставки и ще оказва по-малко влияние върху околната среда, спрямо стандартните горива. Снабдявайки да вземем за пример семействата с топлоенергия, централите на биомаса ще понижат самостоятелната приложимост на дърва за огрев в бита, която е една от главните аргументи за повишение концентрацията на фини прахови частици във въздуха.
В аналитичната част са посочени още главните проблеми и провокации пред развиването на бранша, готови са и оферти за възстановяване на дейностите за по вярното активизиране на горскодървесната биомаса и за произвеждане на сила. За по-широката приложимост на горската биомаса е належащо въвеждането на тласъци за промяна на горивата, в това число посредством въвеждане на данъчни и други облекчения за създаване и въвеждане на централи на биомаса. Необходимо е и въвеждане на тласъци за създаване на топлопреносната енергийна мрежа при създаване на съоръжения на горскодървесна биомаса, показаха специалистите. Необходимо е и въвеждане на подобаващи механизми подпомагащи и стимулиращи реализиране на преход и промяна на горивните съоръжения от нискоефективни към високоефективни и/или многофамилни такива, което ще обезпечи свободни количества дървесина, които да се насочат към други сегменти от пазара.
Събитието се провежда в границите на план „ Регионални политики за устойчива биоенергия – BIO4ECO “ по стратегия ИНТЕРРЕГ, Европа на Европейския съюз. Водещ сътрудник е Горският софтуерен център на Каталуния, Испания, а сътрудник от българска страна е Изпълнителна организация по горите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР