Варна развива качествен културен продукт и богат събитиен календар. Това

...
Варна развива качествен културен продукт и богат събитиен календар. Това
Коментари Харесай

Даниела Димова: Варна развива качествен културен продукт

 Варна развива първокласен културен артикул и богат събитиен календар. Това е наклонност, която ще продължим да затвърждаваме, тъй като от нея печели публиката, само че печели и туризмът. Това разяснява претендентът на ГЕРБ за общински консултант Даниела Димова, която управлява Театрално-музикалния продуцентски център в морската столица, а през миналия мандат оглавява и комисията по просвета към локалния парламент.

" Градът ни е все по-предпочитана дестинация за културен туризъм. Допълнителен тласък за това би дало и създаването на специфичен пакет от едно или две културни събития в предложенията на варненските туроператори, тъй че наред с археологическите обекти, гостите на морската столица да посетят и театър – опера, балет, спектакъл, концерт ", изясни Димова.

Европейско самопризнание

Най-големият триумф за варненската просвета пристигна единствено преди няколко седмици, когато първият в България и един от трите най-стари фестивала в Европа – ММФ " Варненско лято “, получи приз за европейско качество на програмата. " Варненско лято “ съумя да завоюва оценката в жестока конкуренция от 705 европейски фестивала и е единственият у нас, получавал такава влиятелна премия. " Този приз удостоверява оценката, че във Варна се предлага качествена просвета и ни задължава да работим още по-активно “, безапелационна е Димова. През последните четири години фестивалът осъществя над 200 събития, привличайки десетки хиляди фенове. На доста висок интерес се радва и Международният фестивал " Опера в Летния спектакъл “ с аудитория до 30 000 фенове всяка година.

Модерна културна инфраструктура

" Мотивирани от тези триумфи и в желанието си да развиваме Варна, продължихме реновирането на културната инфраструктура. Благодарение на сполучливо предпазен план от екипа на Иван Портних, в съдействие с Министерството на културата, стартирахме цялостната реорганизация на сцена " Филиал “, която не беше ремонтирана от нейното основаване преди 54 година Проектът е на стойност близо 7,2 млн. лева, от които общинските средства са 1,4 млн. лева, а останалата част е безплатно европейско финансиране. След ремонта филиалът ще разполага с актуализирани и удобни за феновете и артистите сцена, камерна и репетиционни зали. Ще бъде сменена театралната машинизация на оркестрината, напълно ще се промени интериорът на балкона.  Предстои замяна на ВиК и ел. инсталациите, обезпечаване на нужното осветяване и озвучаване, изграждане  на климатична и вентилационни съоръжения, възстановяване достъпа за хора с увреждания. Така Драматичният спектакъл " Стоян Бъчваров “  ще посрещне своя 100-годишен празник през 2021 година с изцяло освежен сграден фонд, защото главната сцена бе ремонтирана през 2012 година, още веднъж с европейско финансиране, и бе открита персонално от премиера Бойко Борисов.

С ремонта на сцена " Филиал “ продължава политиката на Община Варна за възобновление на културната памет на морската столица. Така бяха актуализирани Юнашкият салон, Домът на флота. " Предстои да стартира строителството на нова постройка на варненската библиотека, на Музей на основателите на Морската градина “, разясни претендентът за общински консултант. По-добри условия следва да бъдат основани и за дребните гении с нов дом за Общинския детски комплекс. Визията за отваряне на Варна към морето планува и доста амбициозни планове – за създаване на ново яхтено пристанище, опера и експоцентър в пристанищната зона. 

Подкрепа за креативните планове

Димова сложи акцент и върху работата на общинския фонд " Култура “, с чиято поддръжка в интервала 2015-2019 година са осъществени 578 плана на обща стойност над 5 млн. лв.. " Видно от цифрите, даден е извънреден подтик за нови креативен търсения. Освен обичайните за града ни фестивали, се появиха и нови събития от всички области на културата. Подкрепиха се и юношески сформира. Добрите хрумвания би трябвало да бъдат чути и развити, а ние – да ги подпомогнем “, разяснява претендентът на ГЕРБ за общински консултант, като напомни, че градската среда беше актуализирана с 30 пластични композиции и 10 паметни знака на разнообразни места във Варна, най-вече в историческия център. Някои от тях са свързани с известни персони като паметника на кмета Иван Церов, построил варненския спектакъл, на арх. Дабко Дабков, проектирал и взел участие в построяването на повече от 200 знакови здания в морската столица.

Варна – международна сцена

Даниела Димова напомни, че общината даде рамо и на огромното музикално събитие MTV PresentsVarnaBeach, което се организира две следващи лета във Варна. " Клипът, сниман на Южния плаж, беше излъчен в над 86 страни по света, а това са близо 400 часа реклама за града ни ", сподели още тя.

" Обогатяването на културния календар ще продължи ", безапелационна е Даниела Димова. В този подтекст тя разкри, че се водят договаряния със международни оперни величия като Андреа Бочели и Анна Нетребко за концерти във Варна.

Кандидатът за общински консултант регистрира също, че ръководената от нея комисия по просвета и духовно развиване е имала 34 съвещания през мандат 2015-2019. " На тях взехме 68 решения, като стартираме от наименуването на десетки улици с имена на известни варненци - музиканти, лекари, актьори, спортисти, и стигнем до огромни планове за възстановяване и основаване на нова културна инфраструктура “, сподели в заключение  Димова, която е претендент в листата на ГЕРБ за общински съветници с номер 43 в бюлетината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР