Варна. Протестен митинг срещу добива на природен газ в района

...
Варна. Протестен митинг срещу добива на природен газ в района
Коментари Харесай

Варна: Земеделци от Добруджа настояват за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в региона

Варна. Протестен протест против добива на природен газ в региона на Добруджа се организира пред постройката на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Варна . Организаторът на митинга, в който участваха представители на работническия профсъюз, земеделци от Добруджа и други цивилен групи, е предприемчив комитет „ За чиста България ”. По време на митинга бе оповестено искане за неотложно преустановяване на публичните разисквания за рандеман на природен газ в Добруджа и издаване на негативно решение за капиталово желание на „ Русгеоком БГ ”. Протестиращите се оповестиха срещу отчета за оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на капиталовото желание за рандеман на газ в региона, който е подложен на поредност публични разисквания в района. Според протестиращите в самия отчет има доста пропуски и даже липсва предметът на разискване. По думите на протестиращите добивът на газ в община Генерал Тошево може да докара до замърсяване на геоложкия пласт, от който цяла Североизточна България черпи вода. В екоинспекцията във Варна ще бъдат импортирани две негативни мнения за оценка на метода, по който се организират публичните разисквания на отчета, като се изяснява на хората, че няма нищо ужасно. Те упорстват разискванията, трансформирали се в „ спектакъл с неприятни артисти ”, да бъдат неотложно прекъснати.
Това е вторият следващ митинг против капиталовото желание на компанията за добива на природен газ в региона на Добруджа. Първият се организира в град Генерал Тошево. Междувременно от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна оповестиха, че е в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на капиталово предложение „ Разработване и асимилиране на находище „ Спасово ”, с повърхност 219 кв. км, в блок „ Добрич ”, включващо четири сектора: „ Рогозина ”, „ Чернооково ”, „ Калина ” и „ Рогозина изток ” за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич ”, с възложител „ Русгеоком БГ ”. Процедурата е стартирана през април 2014 година и все още е на стадий публично разискване на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда и приложението му - отчет за оценка за степента на влияние върху предпазените зони от мрежата „ Натура 2000 ”. Екоинспекцията е дала ход на процедурата по разискване на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, откакто са получени позитивни мнения на БДДР - Плевен, БДЧР - Варна и РЗИ - Добрич и е открито, че отчетът е направен в сходство със заданието за Оценка на въздействието върху околната среда и нормативните условия. За оценката на отчета и за метода на образуване и осъществяване на публичното разискване са известени възложителят и кметовете на община Ген. Тошево и на селата Кардам, Люляково, Писарово, Вичово, Преселенци, Горица, Василево, Калина, Средина, Балканци, Великово, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Спасово, Рогозина, Чернооково, Бежаново, общ. Генерал Тошево. До документите по Оценка на въздействието върху околната среда е обезпечен 30-дневен публичен достъп в РИОСВ-Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за публично разискване на отчета в интервала от 16 до 28 октомври 2017 година. След публичното разискване въз основа на резултатите от него, възложителят следва да изготви мнение с преценка за нуждата от допълнение или недопълване на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда и приложението му - отчет за оценка за степента на влияние върху предпазените зони. Проектите на всяка съответна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях, са предмет на нова последваща процедура за Оценка на въздействието върху околната среда, обявиха от инспекцията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР