Варна. Проф. Николай Овчаров предаде на Регионален исторически музей –

...
Варна. Проф. Николай Овчаров предаде на Регионален исторически музей –
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Откритият край Варна герб с три легнали лъва е изключително ценна находка

Варна. Проф. Николай Овчаров съобщи на Регионален исторически музей – Варна скъпа находка, показваща истинския държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от XIV век, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Овчаров уточни, че откритият герб взема решение значително една остаряла тематика, която се дискутира в българската историография – има ли гербове в българското царство или няма.

„ Върху тази тематика се водят доста разногласия в нашата просвета. Има последователи и за едното и за другото, само че находката, която представяме през днешния ден – значително взема решение нещата. Хералдиката се появява към края на XII век с развиването на феодалните връзки. Мнозина са на мнение, че тя не може да има отражение на Балканите, респективно в България, тъй като в тези страни доминира византийската икономическа и правова система, която се разграничава от западния феодализъм. Напоследък обаче става все по-ясно, че през XIV век западноевропейският светоглед навлиза съществено във Византия, България и Сърбия. И да продължим към тематиката с гербовете.
В края на XIV век през Велико Търново минава един арабски странник, чието име не се знае, само че в негово съчинение е открита една доста забавна рисунка, а текстът под нея гласи, че посещавайки Велико Търново е видял, по какъв начин стражите пред двореца държат щит с три лъва. Това е и гербът, който се разказва в края на XIV век “, уточни проф. Овчаров и показа пред публицистите археологическата полезност.

Самата находка, представляваща бронзова висулка, е открита на 30 км от Варна – в община Аврен. Върху нея има изобразени три лъва.
„ Това е извънредно значимо. Самата пластина бе открита преди към месец и предадена за обработка в Кърджалийския музей и сега е на средата на реставрацията, като музеят във Варна ще реши по какъв начин да продължи работата с него.
Ако би трябвало да обобщим – ние имаме пред себе си герб с три лъва “, сподели още археологът.

Проф. Овчаров изясни, че има и други страни с герб от три лъва – Англия. Към момента обаче няма данни в районна, в който е открита находката са прониквали англичани.

„ Казано в резюме, най-вероятно това е един от двата герба на Царство България и по-конкретно на Цар Иван Шишман. Единият герб е изправен лъв, а другият - три легнали лъва. Самата находка е извънредно скъпа и тя ни дава опция да надникнем в един интервал, който е един интервал, който е доста едва осветен, само че и доста динамичен. Имайки този герб, ние самоуверено можем да го свържем с последните дни на българското царство “, сподели още проф. Овчаров.

Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР