Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови

...
Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови
Коментари Харесай

По-ниският рейтинг на България спъвал високия на Варна!

Варна продължава да е измежду общините отличници с най-хубави финансови индикатори. Това стана ясно на общественото разискване на годишния доклад за осъществяването на бюджета на община Варна за 2017 година, проведено от ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Документът бе показан в зала " Пленарна “ от Стефка Господинова, шеф на дирекция " Финанси и бюджет ", в наличието на общински съветници, представители на администрацията, жители.

Община Варна е в устойчиво и стабилно финансово положение. Благодарение на положителните резултати кредитният рейтинг на Варна беше нараснал от " BBB- “ на " BBB “ със постоянна вероятност. " Това е оптималната оценка, която може да даде интернационалната рейтингова институция на града ни. Независимо че нашите индикатори са надскочили това равнище, няма по какъв начин рейтингът на Варна да е по-висок от този на страната “, изясни пред присъстващите Стефка Господинова.

Първоначално признатият бюджет на общината за предходната година беше 270,7 млн. лв., който след актуализацията набъбна 348,7 млн. лв.. Увеличението се дължеше главно на сумата от 85 млн. лева, която в края на 2017 година страната даде за строителството на бул. " Левски “.  Голяма част от средствата се усвояват през тази година, напомни Господинова.

За поредна година има по-висока събираемост на приходите при непокътнати равнища на локалните налози и такси. През 2017 година от налог " недвижими парцели " в локалната хазна са влезнали 32,5 млн. лв., от налог " МПС " - 19,7 млн. лв., от налог при придобиване на имущество – близо 24,2 млн. лв.. От туристически налог са постъпили 4,4 млн. лв., като спрямо 2016 година приходите от този тип данък са се нараснали със 155 хиляди лева Изпълнението на имуществените налози по отношение на първичния бюджет за 2017 година е 103%, а по отношение на 2016 година – на 101%.

Консолидираният годишен финансов доклад на бюджета на Община Варна за 2017 година бе одитиран и удостоверен от Сметната палата. В одитния отчет от 6 юни 2018 година на Сметната палата за осъществената инспекция се показва, че " не са установени нарушения; получените одитни доказателства са задоволителни и уместни, с цел да обезпечат база за изложение на мнение; не са установени случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби; не са установени дефекти във вътрешния надзор “.

" Годишният финансов доклад за 2017 година демонстрира, че община Варна освен е спазила и изпълнила всички финансови индикатори, тя е измежду общините с най-хубави параметри по тези индикатори “, сподели в умозаключение Стефка Господинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР