Варна продължава да е притегателен център за покупка на жилища,

...
Варна продължава да е притегателен център за покупка на жилища,
Коментари Харесай

Варна: Динамичен пазар със стабилни цени

Варна продължава да е привлекателен център за покупка на жилища, изключително на фона на дейната миграция на хора от прилежащи градове като Добрич, Шумен, Разград и Силистра. Инвестиционната интензивност се задържа постоянна, като броят на нововъведените здания в употреба е почти същия както през 2015 и 2016 гг., регистрират медиатори. Как се разви пазарът в Морската ни столица и какви са трендовете за 2018 година? Отговор на тези въпроси дава Ирена Стоянова, районен координатор за Варна на организация "Адрес " в изявление за най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg .

Кои бяха акцентите на пазара на жилища във Варна през 2017 година?

Висока интензивност на купувачите и къс интервал за покупка – по този начин можем да очертаем имотния пазар през миналата година. Наблюдавахме съществено търсене на парцели и все по-информирани и добре премислени решения за подписване на договорка от страна на купувачите. От другата страна, продавачите също все по-добре се ориентират и са осведомени със положението на пазара, заради което множеството предлагани парцели са на рационални цени. В резултат, времето за покупка се редуцира, защото купувачите бързо намират търсения парцел и то на цената, която ги устройва. А това дава спомагателна резистентност на пазара.

Сред аргументите за нараствания брой покупко-продажби и интерес към закупуване на жилище са застоят и намалялото в годините (2010-2015 гг.) предложение. Голяма част от клиентите са отлагали покупката дълго време, само че сегашните условия им дават убеденост и успокоение, с цел да подписват договорка. Влияние оказват ниските лихви по ипотечните заеми и схващането, че инвестицията в жилище е с най-хубава рентабилност за спестените средства.

В кои региони на Морската столица се следи недостиг на жилища?

В центъра и регионите, ситуирани директно до Морската градина - Гръцка махала и към Спортната зала. Причината за дефицита е неналичието на благоприятни условия за строителство– на фона на повишаващия се интерес към парцелите в региона, няма задоволително имоти за застрояване.

Как се разви строителството през 2017-а година по отношение на предходните две години?

Инвестиционната интензивност се задържа постоянна, а броят на нововъведените здания в употреба е почти същия както през 2015 и 2016 година Можем решително да твърдим, че пазарът се възвръща от рецесията с умерени темпове и строителните бизнесмени се преценяват с потребностите на пазара и търсенето на купувачите.

Най-атрактивни за клиентите остават новопостроените жилища. През 2017 година наблюдавахме сериозен интерес към затворените жилищни комплекси. Те са желани поради следения достъп, вътрешния двор и комплексните услуги по поддръжка и ръководство. Младите фамилии с деца са най-често срещаните клиенти на подобен вид жилища.

Каква беше ролята на съветските купувачи през предходната година на градски парцели?

Имахме обособени покупко-продажби с съветски купувачи. Със сигурност можем да отбележим, че няма „ вълна” от съветски клиенти, които влагат в градски парцели. Интересът им към българския пазар се резервира постоянен и най-често купуват жилища за персонално прилагане.

Кои бяха главните фактори за повишение на цените на жилищата?

Ръстът на цените на градските парцели във Варна е сдържан - по-малко от 10% за всички региони. Основните фактори за повишението на цените са по-сериозно търсене, лимитираното предложение в обособени региони, икономическият растеж на страната и миграцията на хора от вътрешността към Варна.

Миграцията от Добрич и Шумен по какъв начин се отразява на пазара на жилища – продажба и наем?

Определено позитивно. Благодарение на икономическото положение на града, от ден на ден хора от Добрич, Шумен, също Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. Расте ползата към наемите и покупките на жилища. Отчитаме по-високо търсене и на бизнес парцели.

Кои ще са главните фактори, които ще движат пазара на жилища през 2018 година?

През 2018 година чакаме динамичен пазар със постоянни цени. Високата интензивност на купувачите ще се задържи, защото интервалът е удобен за покупка, а с реализирането на още здания ново строителство, предлагането ще се усили. Улесненото кредитиране и ниските лихви по ипотечните заеми дават спомагателен подтик на пазара. От друга страна, сме очевидци на рекордно ниски равнища на лихвите по депозитите, което постанова търсене на опция за спестените средства.

Ограничените благоприятни условия за строителство по какъв начин ще се отразят на пазара на жилища?

За поредна година неналичието на положителни терени за строителство се отразява отрицателно върху броя на предлаганите новопостроени парцели. В регионите с недостиг на жилища (център, Гръцка махала и към Спортната зала) е допустимо леко повишаване на цените, защото няма опция за нови здания.

Какво е значимо да знаят хората, които са решили през 2018 година да купят жилище?

Съществен растеж на цените не се чака. Липсват и стопански, и пазарни предпоставки за сходно повишаване. За избрани региони, здания или жилища може да се следи умерено повишаване, само че това би било обвързвано по-скоро с характерностите на съответния парцел, а не с пазара като цяло.

Благодарение на динамичния пазар, който наблюдавахме през 2017 година, чакаме инвеститорският интерес да се задържи и през 2018 година и броят на новите планове да се увеличи. Големият брой издадени нови разрешителни за строителство допуска конкуренция и също ще докара до ограничение на растежа на цените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР