Варна. Пресконференция по повод протеста срещу Националната стратегия за детето

...
Варна. Пресконференция по повод протеста срещу Националната стратегия за детето
Коментари Харесай

Варна: Пресконференция по повод протеста срещу Националната стратегия за детето се проведе в града

Варна. Пресконференция във връзка митинга против Националната тактика за детето се организира във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Събитието се организира в „ Арт салон “ на Радио „ Варна “. Темата на полемиката бе „ Политики в Стратегия за детето 2019-2030, застрашаващи българското семейство и децата “. На мероприятието участваха юрист Петър Николов (адвокат на годината за 2018) и Александър Желев (представител на общността на българите в Норвегия). По време на събитието бяха наранени тематики и маркирани точки в Национална тактика за детето, против които на 11 май ще стачкуват родители в цялата страна.
Един от уредниците на митинга във Варна - Павлина Николова, изясни, че протестиращите са били упрекнати в това, че не схващат напълно документа от 73 страници. В отговор тя заяви, че в групата на протестиращите в обществените мрежи към този момент има към 80 000 души, част от които са адвокати, психолози и други и са способни да проучват документа. Една от проблемите точки против, които се сплотяват протестиращите е взаимстването на обществени политики от Норвегия, основани на Норвежкия финансов механизъм. По думите на Павлина Николова този механизъм изисква смяна в законодателството на България и основаването на детски съдилища, за уеднаквяване на обществената политика сред България и Норвегия. „ Разликите в обществено отношение сред България и Норвегия са доста и ние желаеме да си остане по този начин. Порядките там са застрашителни за България “, съобщи Павлина Николова.
Тя показа 5 съществени точки против които се афишират родителите, които ще излязат на митинг на 11 май. Според тях Стратегията за детето планува полово обучение измежду младежи и деца, което ще се организира не по утвърдени стратегии от Министерството на образованието, а от неправителствени организации (НПО). Второ, тактиката желае да подсигурява налично обучение за всяко дете, като планува реализиране на обсег от 33% при децата от 0 до 3-годишна възраст и 95% при децата от 4 до 5 години. Според родителите, смъкването на възрастта за наложително обучение ще сложи ролята на фамилията на назад във времето. Друг проблем, който желаят да бъде отразен в тактиката е намаляването на детската беднотия, която е една от точките, по които страната би трябвало да работи. Павлина Николова изрази мнението, че сходна тактика не отразява положението на самото семейство и не работи за финансовото подкрепяне на родителите, за детето да остане в фамилията. По думите й, съответен проблем е дефиницията на термина „ дете в риск “. Присъстващите засегнаха и тематиката за телефон 116 111, посредством който децата могат да подават сигнали за проблеми в фамилията. „ Стратегията подтиква анонимното доностичество “, съобщи един от уредниците на митинга Михаела Берова.
„ Фокус “ – Варна напомня, че митинги в цялата страна имаше и през април, след което държавното управление спря разискването на противоречивия документ. Въпреки това родителите упорстват за инициирането на нова тактика, в чието написване да вземат участие родители и цивилен организации от България.
Бояна АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР