Варна. Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна

...
Варна. Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна
Коментари Харесай

Варна: „Училище за билки“ събра деца и възрастни на Еньовден в Музея по история на медицината

Варна. Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна изучаваха тайните на лечебните растения в „ Училището за билки “, което отвори порти на Еньовден в Музея по история на медицината. Това оповестиха от Медицински университет-Варна . Знанията за различаване, бране, предпазване, безвредна приложимост и влияние върху здравето на билките предадоха доцент Илия Желев – началник на образователния бранш по фармакогнозия и фармацевтична ботаника и ас. Галина Димова към Факултета по Фармация в МУ-Варна. Освен обучителните модули, по време на празника бяха проведени креативен билкови работилници, викторина с награди и богата културно-артистична стратегия.
Преди учебният звънец да даде началото на просветителните занимания, празникът Еньовден бе открит с „ Душа на фея “ в осъществяване на надарените Моника Парушева и танцьорите от отбор „ Диана “ към МУ-Варна, а доцент Емануела Мутафова приветства всички присъстващи. Организатор на празничното събитие „ Училище за билки на Еньовден “ е Медицинският университет с поддръжката на фонд „ Култура “ на Община Варна.
„ Еньовден е един от най-значимите празници в българския национален календар и фамилиите би трябвало да създадат всичко допустимо да приобщят децата колкото може по-близо до природата. “ Това сподели доцент Илия Желев. „ С наслада виждам, че децата демонстрират интерес и бързо възприемат наученото. Опитваме се да покажем и на родителите им, че от детството е добре да срещнат малчуганите със свойствата на билките – коя защо оказва помощ. Билките оказват помощ за лекуване на хронични неостри положения и за предварителна защита, като предците ни са ги употребявали от епохи. Трябва да знаем обаче, че действието на лечебните растения не е бързо като при медикаментите. Ако ни боли глава да вземем за пример, отиваме в аптеката и си купуваме хапче. Знаем, че то ще подейства незабавно. Билките обаче работят в по-отложен интервал във времето. През лятото вместо чайове, могат да се употребяват студени извлеци. Не бива да забравяме, че подправките, които използваме на ястията си, също са билки и въпреки в по-малко количество, те също ни влияят и лекуват “, изясни също доцент Желев.
По време на учебното заведение, посетителите научиха, че билка не се къса с ръка, а се подрязва с ножичка, с цел да не се изтръгне коренът й, като стръкчето растение би трябвало да е към 25 – 30 см. След набирането, се връзва на дребни букетчета и се изсушава постепенно надолу с цвета или в специфични сушилни. Посетителите се срещнаха със свойствата на обособените билки, по какъв начин се подготвят чай, маслен извлек и други билкови артикули. Всички гости имаха опция да получат осведомителни карти за 20 типа билки, които се срещат по Северното Черноморие, както и пресни билки, които да изсушат вкъщи. В „ Училището за билки “ бяха приготвени и етикирани стъкленици със сушени билки, с които ще бъде обогатена експозицията на аптеката в Музея по история на медицината във Варна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР