Варна. Победителите в конкурса за исторически есета, организиран от Военноморския

...
Варна. Победителите в конкурса за исторически есета, организиран от Военноморския
Коментари Харесай

Варна: В Нощта на музеите бяха наградени победителите в конкурса за исторически есета на Военноморския музей в града и Щаба на Военноморските сили

Варна. Победителите в състезанието за исторически есета, проведен от Военноморския музей във Варна и Щаба на Военноморските сили във връзка 140 години от основаването на Флота, бяха отличени през вчерашния ден в тържествена атмосфера. Това оповестиха от пресцентъра на музея . Награждаването се състоя в двора на Военноморския музей и съответства със събитията от Нощта на музеите и галериите във Варна. Участниците получиха грамоти, безвъзмезден фамилен билет за посещаване на Националния военноисторически музей и неговите филиали и книги от уредниците на състезанието. Отличеният преди всичко Димо Савов от Силистра взе и премията на фондация „ Кор Кароли “ – ваучер за курс по основи на яхтинга. Той към този момент е признат за курсант в компетентност „ Корабоводене ” във Военноморското учебно заведение „ Никола Вапцаров “. За втора година измежду първите попада и Момчил Димов от Кърджали. Класираната на трето място Айсун Али учи в учебното заведение в село Черноочене, област Кърджали. В състезанието участваха още няколко деца от това учебно заведение, защото преподавателят им съумява да ги стимулира за разнообразни креативен изяви. Много от написалите есета са наследници на огромни имена от родния флот от близкото и по-далечно минало. Те освен описват за тях в рода си, само че и на своите другари за значимостта от познаването на предишното.
„ Всяка година на този ден означаваме интернационалния ден на музеите, само че не всяка година означаваме 140 години от основаването на Военноморските ни сили, което го прави незабравим ”, с тези думи се обърна към гостите шефът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева. „ Няма нищо изненадващо, че в Нощта на музеите се намираме там, където се преплитат предишното и сегашното, там, където се кове бъдещето ”, сподели в одобрение към гостите командирът на Военноморски сили вицеадмирал Митко Петев. Според него младежите проучват предишните събития и споделят, че страна, която има море и огромна река, би трябвало да има и флот, който да пази тези граници, и се надява ръководещите да се вслушат в думите на новото потомство. За да може повече хора да знаят своята история, контраадмирал Митко Петев подари на Военноморския музей 5 броя от фототипното издание на морската история на контраадмирал Иван Вариклечков. „ Тя ще се употребява от изкушените от историята, а ние в музея към този момент съхраняваме оригинала на това издание, подарен от фамилията на флотоводеца ”, показа шефът на музея доктор Мариана Кръстева. „ Участниците в състезанието ще имат опция да видят морската столица откъм морето. Датата на плаването с катер на Военноморски сили ще бъде обявена в допълнение ”, посочи вицеадмирал Петев. Есетата на участниците в състезанието ще бъдат оповестени в уеб страницата на Военноморския музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР