Варна. От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център,

...
Варна. От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център,
Коментари Харесай

82 животни са били приютени от Спасителния център във Варна през 2021-ва година

Варна. От 2007 година зоопаркът извършва ролята на Спасителен център, където се поставят профилирани грижи и възобновяване на ранени и бедстващи диви животни с следващо освобождение на оздравели човеци в техните естествени местообитания. През 2021 година там са били признати 82 броя животни от класове птици, бозайници и влечуги. Това заяви Иванка Стоянова, шеф на зоопарка със Спасителен център във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Към сегашния миг в природата са освободени 31 животни. Някои от най-интересните представители, пуснати на независимост, са елементарен осояд и дребен писклив орел - пуснати в региона на естествен парк " Златни пясъци " ; шипоопашати и шипобедрени костенурки – освободени в подобаващите за типовете местообитания към Варна, след съвещания с Фондация " Геа Челония " ; 8 патета червен ангъч и 1 бял ангъч, пристигнали като осиротели патенца, а три месеца по-късно освободени благодарение на природозащитен център Пода, Бургас, като са имали опция да се причислят към ятата от типа си по време на миграционния път.

На независимост са и няколко черни бързолета и градски лястовици, за които са полагани денонощни грижи по изхранването им, откакто са паднали от гнездата си. Домашна кукумявка и черношипа ветрушка, бели щъркели и дребен кафяв прилеп, също са освободени.

За втора поредна година Спасителният център към Зоопарка завоюва финансиране от ПУДООС на стойност 19 113,12 лева Средствата са изразходвани за поправяне на постройката - за промяна на дограма, мазилки, хидроизолация на водни басейни, изясни още Иванка Стоянова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР