Варна. Окръжната прокуратура във Варна предлага законодателни промени. Една от

...
Варна. Окръжната прокуратура във Варна предлага законодателни промени. Една от
Коментари Харесай

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Считаме, че институтът на съкратеното съдебно следствие при дела със смъртен резултат, е несправедливо уреден

Варна. Окръжната прокуратура във Варна предлага законодателни промени. Една от тях визира съкратеното разследване след породена гибел. Считаме, че институтът на съкратеното правосъдно разследване при каузи със смъртен резултат, е незаслужено организиран, разяснява зам. окръжният прокурор Радослав Лазаров по време на отчетна конференция за 2018 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Варна . По думите му по-удачен е бил препоръчаният преди време законопроект за смяна в Наказателно-процесуални кодекс, преди допускането на кратко разследване. Той е бил в противоположната посока – за възбрана на такова произвеждане.
„ Считаме, че предходният вид е по-справедлив от позиция на обществото и настоящето състояние би трябвало да бъде променено “, изясни той. Според прокурор Лазаров, позицията на Окръжната прокуратура във Варна е, че е належащо или прецизиране на нормите на разпоредителното съвещание, или тълкувателна процедура на Върховния касационен съд. По думите му друга законодателна смяна би трябвало да вкара по-рестриктивен режим на инициирането на произвеждане за условно предварително освобождение на всеки един лишен от независимост. Според варненските прокурори, сега този режим е прекомерно либерализиран. От държавното обвиняване упорстват за анулация на институт на разпита пред арбитър поради шиканирането с правото на отбрана.
Според доклад на прокуратурата по голям брой каузи се следят поредните опити на отбраната да го сложи под подозрение и обезсмисли на чисто официални учредения. А опцията да бъдат приобщени посредством прочитането им към доказателствения материал в правосъдна фаза на показания и пояснения, дадени на досъдебното произвеждане, е извънредно нужна за осъществяване на главната цел на наказателния развой – установяването на обективната истина. „ Приобщаването на едни доказателства към момента не значи приемането им за достоверни – т.е. то с нищо не накърнява правото на отбрана на подсъдимото лице. Тъкмо противоположното – със основаването на официални спънки за това се обезсмисля, от време на време до 100 %, работата на органите на досъдебното произвеждане “, се показва в мнение на Окръжната прокуратура.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР