Варна. Огромен процент от хората страдат от тревожни разстройства с

...
Варна. Огромен процент от хората страдат от тревожни разстройства с
Коментари Харесай

Д-р Далия Пискулийска, Медицински център SanaMedic – Варна: Огромен процент от хората страдат от тревожни разстройства

Варна. Огромен % от хората страдат от тревожни разстройства с друга образност. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Далия Пискулийска, клиничен психолог в Медицински център SanaMedic – Варна. Тя акцентира, че напролет и лятото доминират депресивните разстройства, до момента в който тревожните разстройства нямат сезонност. „ Тревожните разстройства сплотяват положения, които се съпровождат с безпокойствие и боязън, макар че сред двете има отчетлива разлика. Тревожността е обвързвана повече с очакване за нещо неприятно да се случи, а при страха има съответен обект. При тревожните разстройства има психични и соматични фактори, като психичните фактори са личностовите черти на индивида и настоящата житейска обстановка “, добави доктор Далия Пискулийска.
По думите й има няколко разнообразни типа тревожни разстройства – генерализирано обезпокоително разстройство, уплахи, обществено обезпокоително разстройство, така наречен паническо разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство. Общото сред тях е, че засягат настроението, мислите, държанието и рефлектират върху оправянето с ежедневните отговорности – у дома, на работа, в учебно заведение, както и общуването. Д-р Далия Пискулийска означи, че не може да се каже, че във връзка с тревожните разстройства има един единствен извършител или съответен подобен. „ Доказано е, че избрани промени във функционалностите на мозъка допускат разнообразни тревожни разстройства. Социалните условия и напрежението също способстват за риска от насърчаване на обезпокоително разстройство. Обикновено те включват боязън, напрежение, безпокойствие, терзание, една мощна вътрешна натегнатост, нервност, слаба централизация, замаяност, изпотяване и сърцетуптене. Много постоянно пациентите, които идват в кабинета, разказват положението си през соматичните съставки на афекта – сърцетуптене, зной, изтръпване, които евентуално всеки едни от нас е усещал “, изясни доктор Далия Пискулийска.
Тя добави, че постоянно се среща композиция от повече от едно обезпокоително разстройство с други болести, като да вземем за пример депресията. „ Това са така наречен съпътстващи болести. Едновременното пораждане на обезпокоително разстройство и меланхолия е доста постоянно срещано. Честно срещано е и генерализираното обезпокоително разстройство, което включва необяснима тревога, с напрежение очакване, че може да се случи нещо неприятно. Като типични признаци са неконтролираното безпокойствие, натегнатост, тревога, физически признаци – лепкави ръце, изпотяване, виене на свят, сухота в устата. Често срещано е и така наречен обществено обезпокоително разстройство, което кара хората да се опасяват или да заобикалят публични прояви. Обикновено при него човек се опасява, че ще се показа по метод, по който не е съответен, позорен или замайващ. Общо взето тревогата включва когнитивни и прочувствени признаци, което провокира избягващо държание и всичко това е придружено от физически чувства – напрежение, сърцетуптене, учестено дишане, замаяност, потене и премаляване, както и от пагубни мисли. Такова едно държание е допустимо да бъде заучено и да бъде практикувано в бъдеще “, съобщи доктор Далия Пискулийска.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР