Варна. Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална

...
Варна. Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална
Коментари Харесай

Медицинският университет във Варна откри модерни зали за симулационно обучение по дентална медицина

Варна. Нови зали за симулационно образование на студенти по дентална медицина в Медицински университет – Варна бяха открити през днешния ден с водосвет за здраве и триумф. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Варна . Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев, ректорът на МУ - Варна проф. доктор Красимир Иванов и кметът на град Варна Иван Портних. Инвестицията във високотехнологичните симулатори и съоръжение, обезпечено от МУ - Варна за образованието на студентите по дентална медицина е над 3 милиона лева
Проф. Иванов се обърна към присъстващите с думите: „ Присъстваме на третия огромен стадий от развиването на Факултета по дентална медицина. Първият бе построяването на постройката на Факултета, вторият- построяването на единствения в страната Медико-дентален център, а третият стадий е откриването на най-новите зали за симулационно образование. “
„ Република България се е доверила на МУ - Варна още с акредитирането на направление „ Дентална медицина “. Университетът доста бързо се утвърди като център за образование по дентална медицина. Днес можем да кажем, че университетът е изцяло конкурентен с доста положителната си база. На всички искам да ползвате с задоволство новите придобивки, а на университета искам сили за още повече развиване “, сподели министър Красимир Вълчев.
Кметът на град Варна Иван Портних сподели при откриването: „ Убеден съм, че освен Варна, а цяла България се гордее с достиженията на МУ-Варна и доказателство за постигнатото, с изключение на материалната база, която всеки самичък може да види и оцени, е и броят на задграничните студенти, който годишно нараства. Благодаря на проф. Иванов и цялото академично управление за положителното партньорство и съдействие. Община Варна даде за ръководство Очна болница на университета и съм уверен, че напълно скоро тя ще придобие същите тип, работна атмосфера и равнище на съоръжение, на което да се учат студентите. В лицето на Общината постоянно ще имате един деен сътрудник. Желая триумф! “.
Официални посетители на откриването бяха още регионалният шеф на Област Варна Стоян Пасев и Председателят на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз доктор Николай Шарков, както и представители на общински и болнични структури и медии.
Новите зали са оборудвани с 50 съвременни дентални симулатора, създадени от водещ знаменит немски производител. Симулаторите оферират огромни благоприятни условия за модерно предклинично образование на студенти и специализанти по дентална медицина в цялостен потенциал в региона на по-голяма част от клиничните дентални специалности: протетична дентална медицина, детска дентална медицина, оперативно зъболечение и ендодонтия, пародонтология, дентална имплантология и орална хирургия.
С помощта на симулаторите студентите по дентална медицина от началните курсове ще имат опция да овладеят съществени операции от изброените специалности в конюнктура допустимо най-близка до действителната клинична работа, освен това със модерни периферни устройства от най-голям клас.
Новооборудваните симулационни зали са единствени по рода си, както у нас, по този начин и в целия район. Освен със симулационни юнити, залите са оборудвани със система за съвременно цифрово образование. С помощта на САD - система се управлява и прави оценка работата на всеки студент, който има опция на работното си място да изследва и поправя работата си благодарение на тримерен облици, получени след сканиране на работните му модели.
Залите са оборудвани и с интраорални цифрови сканери, с което студентите още в предклиничното си образование ще бъдат подготвени в методите на цифровата дентална медицина. Симулационните зали разполагат със система за аудиовизуална връзка в действително време с преподавателите провеждащи образованието, без да е належащо да изоставен работното си място.
Новата облага в материалната база на Факултета по дентална медицина дава опция за концептуални промени в образованието по дентална медицина и модернизирането му до равнището демонстрирано от водещите университети в света.
Залите ще бъдат употребявани и за осъществяване на образование от програмата на следдипломното образование на лекарите по дентална медицина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР