Варна. Необходимо е в страната ни да бъде изградена действаща

...
Варна. Необходимо е в страната ни да бъде изградена действаща
Коментари Харесай

Проф. Кирил Колев, ВВУ – Варна: Необходимо е изграждане на система за управление на наводненията и ранно оповестяване на населението

Варна. Необходимо е в страната ни да бъде построена настояща система за ръководство на наводненията и ранно обявяване на популацията. Това сподели пред публицисти проф. Кирил Колев, експерт по ръководство и разбор на риска, „ Кризисен мениджмънд “ към Висшето военноморско учебно заведение, който взе участие в обучителна и осведомителна акция по проблемите, свързани с наводненията и разпространение потреблението на застрахователни имуществени артикули в застрашените от наводнения региони, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Срещата е проведена в осъществяване на Плана за ръководство на риска от наводнения през 2017 година на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “. Според проф. Кирил Колев до момента в който не се вземат превантивни ограничения, наводненията в страната ще не престават да нанасят съществени провали. Разходите при въвеждане на превантивни ограничения са осем пъти по-малки от тези след настъпилите вреди.
„ Когато се приказва за наводнения, би трябвало да се приказва за система за ръководства при наводняване. Определящо при пораждане на наводняване е повишаването на водното равнище за единица време, което зависи от количеството литри, паднали на квадратен метър повърхност за единица време. Отчита се и опцията на отточната система – какво може да се оттече, да се изведе от региона и какъв брой може да попие в земята. Има страни, които са извънредно предразположени към такива наводнения, като Холандия. 80-90 % от територията на Холандия е под морското ниво, само че там няма наводнения, тъй като има създадена система, която работи и е нормативно обезпечена “, съобщи проф. Кирил Колев.
Като превантивна мярка специалистът уточни и застраховането на източниците на опасност от наводняване – микроязовирите. „ Целта на микроязовирите е да служат като предпазители, авансово да се отдаде част от водата, с цел да може непотребната вода да се поеме от тях. Когато се отстраняват предпазителите, всичко отива в обитаемоте места. Когато приказваме за пагубно обезпечаване, би трябвало да бъдат застраховани източниците на опасност. Именно микроязовирите са източникът на бедствието. Задължаване на концесионерите на язовири да ги застраховат е опция за отбягване на риска “, означи проф. Кирил Колев. „ Когато системата се свърже с мониторингова система, която да регистрира количеството литри, паднали на квадратен метър, опциите на отточната система и се разположат в застрашените региони – би могло да се сътвори система за ранно обявяване и хората да се изтеглят “, сподели още проф. Кирил Колев.
Той добави, че рисковото място във Варна е ниската зона към гаровия комплекс, където системата за отклоняване на водите не е в положение да поеме водите при изобилен дъжд.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР