Варна не е заплашена от воден режим дори и при

...
Варна не е заплашена от воден режим дори и при
Коментари Харесай

След драмите с Бургас: ВиК шеф каза може ли водна криза да удари и Варна

Варна не е застрашена от воден режим даже и при продължителна суша. Това заявява пред " " шефът на "ВиК " инж. Валентин Вълканов.

Той изясни, че градът се доставя от два източника - язовир "Камчия " и Девненските извори. В положителни години язовирът подавал 80% от нужните за морската столица количества.

"Заради засушаването и неналичието на опция в Бургас, в този момент съотношението е съвсем поравно. От язовира вземаме 1050 литра в секунда ", сподели Вълканов. Други 1000 л/сек идвали от Девня.

Най-големите карстови извори в България имат дебит да снабдят напълно морската столица. В тях още от римско време извират 3000 л/сек.

"Водата е с съвършени качества, не се постанова построяването на пречиствателна станция, само че казусът е, че е по-скъпа ", разяснява Вълканов.

Преди няколко месеца от ВиК-Варна пресметнаха, че разликата в цената на водата от бент. "Камчия " и изворите е 7-кратна. Затова има риск питейната течност да нарастне над сегашните 3,21 лева за кубик, в случай че подаваните количества от язовира секнат.

"За да не се случи този сюжет, Бургас би трябвало да се обезпечи с спешно зареждане от язовирите "Порой " и "Ахелой ", добави Вълканов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР