Варна. Над 500 изпълнители се включиха в XIX събор на

...
Варна. Над 500 изпълнители се включиха в XIX събор на
Коментари Харесай

Варна: Над 500 изпълнители се включиха в XIX събор на ваяшките и други народни певци и свирачи „Гермето 2018“ край село Голица

Варна. Над 500 реализатори се включиха в XIX събор на ваяшките и други национални артисти и свирачи „ Гермето 2018 “ край село Голица, който се организира обичайно през август. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Варна от Община Долни чифлик. „ Гермето “ се провежда от Община Долни чифлик, със съдействието на Министерството на културата, кметство Голица, НЧ „ Изгрев 1919 “ – гр. Долни чифлик и НЧ „ Христо Ботев “ – с. Голица. Самодейни сформира от цялата страна описаха с музика и песни достоверните български обичаи и извършиха с екстаз сърцата на публиката. И тази година специфични посетители бяха Народен фолклорен отбор за българска музика от украинското село Криничное, Болградски регион. Ваяците се радваха на топло посрещане и от своя страна плениха присъстващите с красивите си осъществявания на песни от нашия фолклор.
Съборът има конкурсен темперамент и право на присъединяване в него имаха реализатори на национални принадлежности, както и артисти, изпълняващи занемарен, достоверен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България, а осъществяванията бяха оценени от умело жури в състав вокалните педагози Валентина Манолова и Росица Малчева и хореографът Радостина Неделчева. Всички реализатори получиха грамоти за присъединяване си, а спечелилите – специфични награди.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР