Варна. На 25 май 1916 г. се отбелязва началото на

...
Варна. На 25 май 1916 г. се отбелязва началото на
Коментари Харесай

На 25 май 1916 г. се отбелязва началото на българското подводно плаване

Варна. На 25 май 1916 година се отбелязва началото на българското подводно корабоплаване, оповестиха от Военноморски музей – Варна . В началото на ХХ век военната промишленост към този момент усвоява новият вид кораби – подводниците, а флотовете по света ги внедряват един след различен. Оферти от огромни производители идват и в България, а капитан-лейтенант Рашко Серафимов става първият български офицер, подготвен за подводничар. В самото навечерие на Първата международна война, през 1914 година Щабът на флота приема план за морска защита, който планува и доставка на подводници. Проектът се осъществя, въпреки и в по-малки мащаби, през 1916 година

Началото на подводното корабоплаване в България е сложено с приемането от нашия флот на основаната във Варна немска подводница УБ-I-8.

Церемонията по повдигането на българския военноморски байрак става на 25 май 1916 година, в пристанището на двореца Евксиноград. За пълководец на подводницата е назначен лейтенант Никола Тодоров. Така по време на Първата международна война, България става една от дребното страни в света, притежаваща собствен подводен флот.

Договорена е доставката и на втора подводница, която не се осъществя, защото плануванаъа за българския флот УБ-I-7 през октомври 1916 година не се завръща от военен поход като умира дружно с целия екипаж.

Първата подводница в състава на българските Военноморски сили е създадена в Германия, от серията UB-I. Тя принадлежи към вида дребни крайбрежни подводни лодки, съгласно означенията в немския военноморски флот. В българския флот е зачислена под названието UB-18, като в документите e определян и като Подводник № 18.

Тактико-техническите данни на UB-18 са: дължина 28.1 м; ширина 3.15 м; прегазване 3.03 м. Водоизместване: подводно 142 т., надводно 128 т. Скорост: над вода до 6 възла, под вода - 5.3 възла. Район на корабоплаване – 1650 морски благи при ниска скорост. Разполага с два носови торпедни апарата – 450 мм, едно 47 мм оръдие и една 8 мм картечница. Щатният екипаж е 17 души. По време на късата ѝ работа в българския флот оптималната дълбочина, на която се потапя, е 52 м.

По време на Първата международна война UB - 18 прави походи до Кюстенджа (Констанца) на север и до н. Инеада, на юг. През октомври 1916 година прави торпедна офанзива против съветски контраминоносец вид „ Лейтенант Баранов ”, обстрелващ български брегови позиции. След края на войната за победена България притежаването на подводници е неразрешено и UB-18 е отведена от съглашенските управляващи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР