Варна. На 11 октомври 2018 година във военно формирование 26

...
Варна. На 11 октомври 2018 година във военно формирование 26
Коментари Харесай

Във ВМС отбелязаха 140 годишнина от създаването на Свързочни войски в Българската армия

Варна. На 11 октомври 2018 година във военно формирование 26 800 беше маркирана 140 годишнина от основаването на свързочни войски и органите за информационно и осведомително обезпечаване в Българската войска. Това оповестиха от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС).
На тържественото мероприятие, което стартира с издигане на националното знаме, участваха заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на Военноморски сили. В строя още веднъж застанаха, въпреки и алегорично, някогашни командири на полка, офицери и старшини от запаса, служили в свързочното формирование през годините.
По случай празника, със заповед на министъра на защитата бяха наградени някогашни командири на свързочния полк. За безупречно осъществяване на функционалните отговорности и реализирани отлични резултати, със заповеди на началника на защитата и командира на Военноморски сили бяха наградени офицери, старшини и матроси, свързочни и информационни експерти от флота. Наградите връчиха вицеадмирал Ефтимов и контраадмирал Петев.
След изпращането на бойното знаме, гостите на тържеството разгледаха богатата музейна колекция на Свързочния полк.
По – късно във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ” се организира обред по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Вапцаров, а в лекционна зала 11 се организира конференция на тематика „ 140 години свързочни войски и органи по осведомителна обезпечаване – Военноморски сили – минало, настояще, бъдеще ”. Във фоайето на зала 11 беше изложена нова информационна техника на Военноморски сили.
Началото на Свързочни войски е сложено със Заповед № 12 от 1 октомври 1878 година по ръководството на сапьорната и военноинженерната част в Българската земска армия. С нея се афишира сформирането на учебно-сапьорната рота в Горна Оряховица, в чийто състав е първият телеграфен взвод.
През ноември 1943 година инженерно-свързочните войски се разделят на два обособени рода войски: инженерни и свързочни.
От 1943 година до през днешния ден, свързочните войски непрекъснато усъвършенстват организационно-щатната си конструкция, доставят се с съвременни средства за ръководство на войските, овладяват свързочното дело, с достолепие вземат участие в двете етапи на Отечествената война (1944 - 1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската войска.
От 1 септември 1997 година в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на ръководството на войските.
Началото на бреговите елементи за наблюдаване и връзки във военния флот е сложено в навечерието на Балканската война (1912 – 1913 г.). През другите интервали формирования на тези елементи са основани по крайбрежията на Черно, Егейско и Мраморно море, както и на река Дунав.
Датата 24 юни 1911 година, когато на крайцера " Надежда " е инсталирана радиостанция " Телефункен ", се смята за начало на свързочното дело във флота. Военноморските свързочници вършат бойното си кръщение на 16 октомври 1912 година, когато съумяват да заловят радиограми от румънския пътнически транспортен съд " Принцеса Мария ", съдържащи данни за бреговите батареи и минното заграждение по българското крайбрежие. През идната година по време на обсадата на Одрин радиотелеграфистите от крайцера " Надежда " реализират първи български преднамерени разстройства на противникова взаимозависимост - радиопредаванията сред Одрин и Цариград.
На основата на свързочния възел на флота на 2 октомври 1952 година се основава свързочен полк към Военноморски сили, който обезпечава всички типове взаимозависимост. Първоначално полкът се разполага в региона на Военноморска база Варна, по-късно в местността " Горна Трака ", по-късно на " Пясъка ", и най-после в региона на Галата. След този интервал поделението на флотските свързочници претърпява развиване, многочислени структурни промени, попълня се с нова техника и усвоява нови задания. През години последователно се прави замяна на аналоговото радиообордване с цифрови КВ и УКВ р/станции от ново потомство.
В момента модернизацията във формированието продължава с реализацията на плана „ Осигуряване на качества от брегово основани военноморски информационни системи за командване и ръководство на надводни кораби ” – BRASS.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР